Kampány

2024.04.10. 13:24

A Fidesz-KDNP az EP-választás kampányában minden társadalmi csoportot megszólít

Minden társadalmi csoportot meg akar szólítani a kormánypárt. A gazdatársadalom érdekében is változást kell elérni a júniusi EP-választás során, mert a brüsszeli agrárpolitika veszélyezteti az európai termelők jövőjét és az EU élelmiszer-biztonságát - mondta szerdai sajtótájékoztatóján Budapesten az agrárminiszter.

Brüsszelben változásra van szükség - Nyitrai Zsolt a sajtótájékoztatón Budapesten

Forrás: Balogh Zoltán/MTI

Nagy István hangsúlyozta, hogy a magyar agrárpolitika a modern és versenyképes termelésben érdekelt, ezért a magasabb értéket előállító ágazatok térnyerését ösztönzi, támogatja a gazdák beruházásait, biztosítja számukra a tevékenységükhöz szükséges forrásokat, tájékoztatott az MTI. A magyar mezőgazdaság 2010 óta nagy utat tett meg, termelékenysége európai összevetésben is kiugró mértékben javult, a vidék növekedési pályára állt, Európa egyik legszigorúbb földtörvénye jött létre, a termelők előtt történelmi nagyságú források nyíltak meg. 2024 a támogatások éve, a kormány minden gazdának biztosítja a fejlesztés lehetőségét - fogalmazott.

Hozzátette ugyanakkor, hogy kihívásokra a jövőben is számítani kell, az EU vezetésében például újabban teret nyertek a versenyképességet akadályozó, szélsőséges zöld ideológiák, amelyek Nagy István szerint a fogyasztók érdekeivel is ellentétesek. Az uniós élelmiszer-biztonságot az Ukrajnából érkező agrártermékek behozatala is fenyegeti, és Brüsszel annak ellenére sem tesz ez ellen semmit, hogy az európai gazdák hajlandók elviselni az észszerűtlen adminisztrációs terheket és zöld előírásokat - mondta. Amíg a belső piaci zavarok nem rendeződnek, Magyarország fönntartja a behozatali tilalmat - közölte. A tárcavezető szerint a hatékony és hiteles érdekképviselet különösen fontos most, hiszen a gazdák Európa-szerte tiltakoznak, amiért Brüsszel becsapta őket. A magyar termelők érdekeit júniustól a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke képviselheti az Európai Parlamentben, Győrffy Balázs ugyanis helyet kapott a Fidesz-KDNP listáján - jelentette be Nagy István. Hangsúlyozta, a szervezet vezetőjére Brüsszelben is megbízható partnerként számíthat a magyar gazdatársadalom. A NAK elnöke szerint a választók egyszerű döntés előtt állnak majd júniusban, arról fognak ugyanis szavazni, hogy az agráriumot hátráltató vagy támogató politikusok menjenek-e Brüsszelbe. Győrffy Balázs azt ígéri, hogy EP-képviselőként is mindenben segíteni fogja a gazdatársadalmat, és biztos benne, hogy a kormánnyal együttműködve meg lehet találni a megoldásokat a termelők előtt álló kihívásokra.

Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója közölte, hogy a Fidesz-KDNP az EP-választás kampányában minden társadalmi csoportot meg akar szólítani, a termelőket országszerte több mint 70 helyszínen hallgatják majd meg. Kiemelte, hogy a kormánypárti képviselők uniós szinten is kiállnak a termelői érdekek mellett, miközben a "kilóra megvett" baloldal mindig ezzel ellentétes álláspontot hirdet. Magyarországon a Fidesz-KDNP az egyetlen jelölő szervezet, amely Győrffy Balázs személyében felkészült, hiteles gazdaképviselőt akar Brüsszelbe küldeni - tette hozzá. Nyitrai Zsolt szerint a változás azért is fontos, mert a brüsszeli hivatalnokok a migráció, az ukrajnai háború és az ukrajnai gabona ügyében hibát hibára halmoztak, elrontottak mindent, amit lehetett. A 60 nap múlva esedékes EP-választások tétje óriási, a választóknak dönteniük kell, hogy a háborút vagy a békét, az európai egyesült államokat vagy az európai nemzetállamok szövetségét támogatják - fogalmazott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában