Keltike

2024.04.01. 10:05

A kerecsendi Berek erdőben keltike-mezőben gyönyörködhetünk

Kerecsenden a Berek-erdőben szívet-lelket melenget a mindent elborító, szőnyegként elterülő odvas keltike mező látványa.

Barta Katalin

Tavasszal keltike mezőben gyönyörködhetünk a Berek-erdőben

Forrás: BNPI

Idén korán beksözönt a tavasz, így a kerecsendi Berek-erdőben már megcsodálható az odvas keltikék látványa. Akinek még nincs programja a hétvégi ünnepekre, érdemes egyet sétálni egyedül, vagy a családdal, és gyönyörködni a páratlan látványban.  

A keltikék apró, legtöbbször lila virágai már ott virulnak a fű között. Az apró virágok egész szőnyeget alkotnak a fák alatt. Sokan keresik fel ilyenkor a helyet. A természetvédők arra kérik a kirándulókat, élvezzék a látványt, de kíméljék a szerény kis virágokat!

Mindent a szemnek, semmit a kéznek! Aki arra kirándul, gyönyörködhet bennük, de ne tépje le!

A keltike (Corydalis) nemzetség több mint 450 faját a füstikefélék (Fumariaceae) családjába, később a mákfélék (Papaveraceae) családjának Fumaroideae alcsaládjába sorolták. A faj az egész északi féltekén elterjedt, köztük Európában is. Magvait a hangyák terjesztik. Hazánkban négy faja honos, köztük az odvas keltike (Corydalisa cava). 

Az odvas keltike (Corydalis cava) Dél-Európában honos, ahonnan az egész kontinensen elterjedt. Magassága legfeljebb 30 centiméter. Ággumója üreges, innen ered a neve. Gumóját nedvesen kell tárolni! Lombfakadás előtt virágzik, majd a termésérlelés után visszahúzódik. Kora tavasszal általában csoportosan jelenik meg, és március-áprilisban hozza lilásrózsaszín, ritkábban fehér virágait.

Korai virágzása miatt lombhullató fák, rózsák és más cserjék alá ültethetjük. Kerülhet még alpesi sziklakertekbe és vadvirágos rétbe. Apró hagymái képesek rövid idő alatt összefüggő szőnyeget létrehozni. Figyelem! Az apró hagymákat üzletben keressük, az erdőben letépni tilos!

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában