Megemlékezés

2024.04.08. 20:37

A szabadságharc diadalmenete Hatvanban kezdődött

Az 1948-49-es szabadságharc tavaszi hadjáratának első diadalmas ütközetére, a hatvani csatára emlékeztek a településen.

Tari Ottó

Díszlövéssel tisztelegtek a hatvani csata emlékének

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Albert Péter

A Gáspár András ezredes által vezetett honvédsereg győzelmet aratott a császári erők felett. A jeles hadicselekményre emlékezve ágyúlövéssel tisztelegtek a hatvani Kossuth téren.

A megemlékezés városháza előtt kezdődött, ahol Horváth Richárd polgármester felidézte az ütközet sikereit.

– Önmagunkra számíthattunk a múltban, önmagunkra számíthatunk a jelenben is, amikor nap, mint nap védenünk kell a szabadságunkat. Így van ez nemzeti, de városi szinten is. Mi, hatvaniak, feladatunknak érezzük, hogy őrködjünk városunk szabadsága felett – hangsúlyozta.

Szavai után az Egri Obsitos Fúvószenekar katonai indulókat játszott, majd az ünneplők a városháza falán található Zygmunt Miłkowski emléktáblája előtt tisztelegtek. A XIX. század második felének egyik legjelentősebb prózaírójának és politikusának hatvani kötődése is van, hiszen abban a dandárban szolgált, amit Gáspár András hadtestének segítésére küldtek. A tábla koszorúzása után az emlékezők átvonultak a Radnóti térre, hogy Gáspár András szobra előtt fejet hajtsanak.

Barta János, a Hatvani Gáspár András Bajtársi Egyesület elnöke ünnepi gondolataiban a későbbi vezérőrnagyot méltatta.

– Kossuth Lajost, Görgey Artúrt, Gábor Áront, Petőfi Sándort, valamint a szabadságért az életüket áldozó aradi vértanúkat szinte mindenki ismeri. Azonban sokan vannak kevésbé ismert hősök, közéjük tartozik Gáspár András is – fogalmazott.

Az ünnepi esemény díszlövéssel zárult.

 

 


 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában