Világszintű ismertség

2024.04.01. 15:52

UNESCO Globális Geopark címet nyert a Bükk-vidék Geopark

A Bükk-vidék Geopark elnyerte az UNESCO Globális Geopark címet. A park március 27-én hivatalosan is tagjává vált a geoparkok 213 tagot számláló, 48 országot érintő nemzetközi hálózatának.

Hornyák Réka

A park március 27-én hivatalosan is tagjává vált a hálózatnak

Forrás: BNPI

A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága a honlapján tette közzé a hírt, miszerint elismerték a Bükk-vidék Geopark páratlan geodiverzitását. Az UNESCO Végrehajtó Testületének döntését Balczó Bertalan, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős helyettes államtitkára, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság állandó szakbizottságaként működő Geopark Magyar Nemzeti Bizottság elnöke jelentette be. 

Mint írják, a Bükk-vidék Geopark 2017-ben, négy bükk-vidéki település, Borsodnádasd, Felsőtárkány, Répáshuta és Szomolya kezdeményezésére, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság koordinálásában jött létre. A geopark magába foglalja az Upponyi-hegységet és a Bükköt is, összesen 2817 négyzet kilométeres kiterjedésű, így ez az ország egyik legösszetettebb földtani kifejlődésű területe. 

A korábban létrejött Bakony-Balaton Geoparkkal és a szlovák-magyar országhatáron átnyúló Novohrad-Nógrád Geoparkkal együtt a három UNESCO globális geopark együttesen hazánk területének 7,9 százalékát fedi le. Általuk immár az ország 324 települése vesz részt geoparki együttműködésben. 

A Bükk-vidék Geopark lehetőséget nyújt

Balczó Bertalan helyettes államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a geopark cím elnyerése nem arra utal, hogy egy újabb önálló védett területi kategória jött volna létre. Ez nem korlátokat vagy újabb előírásokat von maga után, hanem a lehetőségeket nyit meg a helyi szereplőknek. Ez a cím felteszi a világtérképre is a Bükk-vidéket, ezáltal is támogatva mindazokat, akik a tevékenységüket ezen a területen, a földtani értékekre alapozottan, azokhoz kapcsolódóan folytatják. Az UNESCO Globális Geopark hálózata széles körű lehetőségeket kínál a kutatások és nemzetközi együttműködések számára is, emellett pedig figyelmet irányít a Bükk-vidék Geoparkra, kiemeli a terület gazdag kulturális és természeti örökségét. 

Rónai Kálmánné, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója nyilatkozott a közeljövő terveiről is. Elmondta, hogy május elején a Szeleta Parkban az értékfeltárásban és elemzésben szakmai segítséget nyújtó kutatók mutatják majd be a geopark földtani érdekességeit és tudományos munkájukat. Ez után a geopark egyes településein szerveznek helyszíni programokat, ahol a helyi közösségeknek mutatják be az UNESCO címmel járó további lehetőségeket. Geotúrák kiírása is szerepel a tervek között, a geopark geosite-jainak megismerésére. A helyi hagyományokat tisztelve pedig a térség gazdasági aktivitásának fellendítése érdekében ösztönözni kívánják a helyi, élelmiszer jellegű termékek előállítását, valamint GEOfood pályázat meghirdetése is várható. 

A Bükk hazánknak barlangokban leggazdagabb karsztvidéke, ahol a föld mélye több mint 1150 barlangot rejt, amelyekből számos kiemelkedő régészeti és őslénytani jelentőségű. Szilvási-kő, a Bükk 961 méteres csúcsmagasságával Magyarország második legmagasabb hegysége. 

A geopark a földtudományi értékek vonzerején túl ökológiai, régészeti, néprajzi, történelmi, kulturális és gasztronómiai értékekre támaszkodva törekszik a térség fejlődését szolgálni a fenntartható geoturizmuson keresztül. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában