Koronavírus

2024.04.08. 10:00

Alig kimutatható a covid örökítőanyaga az egri szennyvízben

A mintavételi helyek zöménél az örökítőanyag koncentrációja már a kimutatási határ alá csökkent.

Molnár Helga

Tovább csökkent a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízben – közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ csütörtökön a honlapján. Azt írták, hogy az év 13. hetében a koronavírus örökítőanyagának átlagkoncentrációja a szennyvízben országos átlagban tovább csökkent.

Two,Female,Scientists,Or,Technicians,With,Face,Protective,Masks,Work, laboratórium, kutatás, vizsgálat
Csökkent a covid örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízben
Csökkent a covid örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízben
Forrás: Shutterstock

A mintavételi helyek zöménél az örökítőanyag koncentrációja már a kimutatási határ alá csökkent – tették hozzá. Mint jelezték, a városok többségét stagnáló tendencia jellemzi, így Egerben is, enyhe emelkedés Békéscsabán, Pécsett és Tatabányán detektálható, míg csökkenés Miskolcon és Székesfehérváron mérhető.

Közölték azt is, hogy a 13. héten az influenza A vírus örökítőanyagának országos átlagkoncentrációja emelkedést mutat. Ugyanakkor öt mintában a vírus örökítőanyagának koncentrációja elérte a kimutatási határt – tették hozzá.

Az új koronavírus szennyvízből történő kimutatását 2020 júliusa óta végzi a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK). A mintavételi helyek kiválasztása olyan megfontolás alapján történt, hogy a minták a lakosság minél nagyobb részét és lehetőség szerint az ország minden földrajzi területét reprezentálják. Így esett a választás a vármegyeszékhelyekre, a Budapest teljes területét és az agglomeráció egy részét ellátó három szennyvíztelepre, valamint öt további agglomerációs településre, amelyek szennyvizét egyesített mintaként vizsgálják. A vírusok egyenetlen eloszlása a szennyvízben kisebb települések esetén nagy mintavételi hibát okoz, és megnehezíti az eredmények értékelését, ezért is indokolt nagyobb létszámú lakosságot ellátó szennyvíztelepeket mintavételi helyszínnek választani. Fontos kiemelni, hogy a szennyvíztelepek által ellátott terület leggyakrabban nem esik egybe egy-egy település közigazgatási határával, a legtöbb telep jellemzően több települést lát el. A vizsgálatok így a hazai lakosság több mint 40 százalékát fedik le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában