Bemutató

2024.04.13. 14:52

Életregény keltett hatalmas érdeklődést Kompolton és környékén + fotók

Bemutatták Bakacsi Ernő Ellenszélben című könyvét. Az életregény a kompolti Sándor Józsefről szól.

Szabó István

Könyvbemutató a zsúfolásig megtelt kompolti általános iskolában

Forrás: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

Fotó: Gal Gabor fotoda.hu

Pénteken hatalmas érdeklődés mellett mutatták be az Egerben élő Bakacsi Ernő Ellenszélben - S. J. életregénye című könyvét a kompolti Fleischmann Rudolf Általános Iskolában. A Besenyei András helyi vállalkozó és mecénás szervezte eseményre érkezők – köztük Ignácz Balázs, Heves vármegye főispánja, települési polgármesterek, önkormányzati képviselők – zsúfolásig megtöltötték a tanintézmény rendezvénytermét, a szervezők nem győztek pótszékeket behordani a helyiségbe a kezdés előtt.

A rendkívüli érdeklődés érthető volt, hiszen a könyv címében szereplő monogram a kompolti Sándor József nevének kezdőbetűiből áll. A könyv szerzője és címszereplője mellett a beszélgetés résztvevője volt az egri dr. Ködöböcz Gábor József Attila-díjas irodalomtörténész.

– Az életregény – olykor a drámaiságot és líraiságot sem nélkülözve – eleven érzékletességgel és mikrorealista pontossággal tárja elénk, hogy a gonosz erők és a mostoha körülmények dacára is lehetséges a személyiség hitelével bíró, töretlen hűséggel és példás helytállással megfutott pálya. A lebilincselő történetben szereplő számtalan sztori ezáltal lesz számunkra a személyes élettényeken messze túlmutató, egyetemes érvényű példázat. Olyasféle parabola, amely arra int bennünket, hogy a történelemnek nevezett múlt nem mögöttünk, hanem bennünk van. Azon túl, hogy az életregény szerzője és a mű hőse – már csak a megélt történelem okán is – megannyi sorspárhuzamot és szemléletbeli hasonlóságot mutat, magyarságban, emberségben és alkotói kvalitásban egymást múlják fölül – jellemezte az alkotást dr. Ködöböcz Gábor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában