Választás 2024

2024.04.25. 18:30

Hatvanban eddig három, Lőrinciben négy polgármesterjelölt szerepel a listán

A Hatvani Járás több kisebb településén nem túl nagy a tolongás a településvezetői és a képviselői székekért

Tari Ottó

A valasztas.hu adatait böngészve látható, hogy Hatvanban eddig a jelenlegi városvezető, Horváth Richárd (Hatvani Városvédő Egyesület) mellett Janik Tamás (független) és Varga Ferenc (Hatvanért Egyesület) jelentkezett be, hogy indul a polgármesteri tisztségért. Csütörtök délutánig közülük csak Horváth Richárdot vette nyilvántartásba a Helyi Választási Bizottság, a többiek neve mellett az szerepel, hogy átvették az ajánlóíveket, vagyis ha összegyűjtötték is a kellő számú ajánlást, várniuk kell a grémium jóváhagyására. Akik ezt megkapják, azok jelölése az előírt határidő lejártával válik jogerőssé.

Hatvanban három polgármesterjelöltre lehet szavazni
Hatvanban három polgármesterjelöltre lehet szavazni
Forrás: Mártonfai Dénes/Tolnai Népújság

Ami a város nyolc egyéni választókörét illeti, jellemzően négy-négy jelölt indul a megmérettetésen, főként a Fidesz (a KDNP nélkül), a Hatvani Városvédő Egyesület, a Hatvanért Egyesület és a Mi Hazánk színeiben, s a lista néhány helyen függetlenekkel is bővül. Csütörtök kora délutánig csak a fideszes és a városvédő jelölteket vették nyilvántartásba.

Lőrinciben négy polgármesterjelölt szerepel a valasztas.hu adatbázisában. Pálinkás Péter (Fidesz-KDNP) és Vig Zoltán (független) jelölteket már nyilvántartásba vette a választási bizottság, Minárik László Róbert és Petrik Zsolt (mindketten függetlenek) neve mellett egyelőre csupán az ajánlóívek átvételének dátuma szerepel. A kisvárosban harmincketten indulnak egyéni listás jelöltként, közülük Pálinkás Péter és Vig Zoltán 8-8 fős támogató csapatát már nyilvántartásba vették, miként három, tőlük független jelölt ajánlásait is jóváhagyták. Természetesen esetükben is meg kell várni a határozat jogerőre emelkedését.

A Hatvani Járás többi települése közül Apcon eddig két polgármester- és 22 kislistás jelölt állt csatasorba. Boldogon is két polgármesterjelölt indul, itt viszonylag kevés, mindössze kilenc az eddig ismertté vált képviselő-jelöltek száma. Csányban két polgármester- és 11 képviselő-aspiráns méreti meg magát. Ecséden szintén ketten pályáznak a polgármesteri székre, heten pedig képviselők lennének. Heréden is két polgármester-jelölt indul, a képviselő-jelöltek száma 15. Horton ugyancsak ketten szeretnének községvezetők lenni, 12 képviselő-jelölt mellett. Petőfibánya két polgármester- és 15 képviselő-jelölttel nagyjából hozza a járási „trendet”.

Itt jegyezzük meg, hogy a fenti községek közül a két-két polgármester-jelölt egyike jelenleg is az önkormányzat első embere. Nagykökényesre is érvényes ez, azzal a különbséggel, hogy a hivatalban lévő polgármesternek eddig a valasztas.hu tájékoztatása szerint nincs riválisa, s itt a képviselő-jelöltek száma is mindössze négy.

Rózsaszentmártonban a jelenlegi polgármester, Sipos Jánosné korábban jelezte, hogy visszavonul a közélettől, mivel nyugdíjba megy, a székére az eddigi információk szerint négyen pályáznak, a képviselői státuszért pedig 14-en versengenek. Szűcsiben három polgármester- (köztük a mostani faluvezető) és 12 képviselőjelölt indul.

Zagyvaszántót és Kerekharasztot azért hagytuk a végére, mert ezekben a községekben a jelenlegi polgármestereknek egyelőre nincsenek ellenlábasaik. Haraszton hat, Szántón pedig kilenc a képviselő-jelöltek száma.

A fenti adatok természetesen még változhatnak, hiszen a jelöltállítás határideje május 4-e.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában