Jegyzet

2024.04.09. 09:00

Helyesírás

Barta Katalin

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Peshkova

Messze még november 13-a, amely napon a magyar nyelv napját ünnepeljük. Előtte június 9-én lesz egy önkormányzati és EP-választás, amikor arról nyilváníthatunk véleményt, ki képviseljen bennünket az Európai Parlamentben, illetve ki vezesse polgármesterként, képviselőként településeinket. 
Mindez arról jutott eszembe, hogy a kampány időszakában egyre-másra jelennek meg a közösségi oldalakon az új aspiránsok bemutatkozó, illetve programot vizionáló elképzelései. Jó dolog az egészséges versengés, és minden jelöltnek őszintén kívánunk sok szerencsét! Egy dologról azonban mégis érdemes szót ejteni. Arról például, hogy az indulóknak jó lenne a magyar helyesírás alapvető szabályaival tisztában lenniük. Ha már egy adott közösségtől remélnek bizalmat, tiszteljék meg azzal a választóikat, hogy érthetően, szabatosan fogalmaznak, s ha ezt írásban is megteszik, akkor ügyeljenek a helyesen leírt szavakra, gondolatokra. Ha ez nehézségbe ütközik, kérjenek meg egy magyartanárt vagy bárkit, aki segít átlendülni ezen a nehézségen. Engem nehezen győz meg bárki bármiről, aki ezt az akadályt nem képes megugrani. Emlékeztetőül, 2011. szeptember 26-án a Magyar Köztársaság Országgyűlése – az Anyanyelvápolók Szövetségének javaslatára – november 13-át a magyar nyelv napjává nyilvánította. A magyar nyelv múltunk, jelenünk, jövőnk hordozója. Lehetőleg így bánjunk vele! Kampányban is. 
 

Ha ez nehézségbe ütközik, kérjenek meg egy tanárt

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában