Vasút

2024.04.01. 13:52

Ismét beindulhat a vasúti személyforgalom Hatvan és Losonc között

A járatok vármegyénkben Lőrincit, Selypet és Apc-Zagyvaszántó vasútállomást is érintenék.

Tari Ottó

A szlovák közlekedési minisztérium fontolgatja,  hogy ismét bevezeti a Szlovákia és Magyarország között közlekedő regionális vonatjáratokat  – olvasható a parameter.sk magyar nyelvű hírportálon.

Tájékoztatásuk szerint az egyik járat a Losonc-Fülek-Salgótarján-Hatvan vonalon közlekedne. A szerelvények Heves vármegyében ily módon Hatvan mellett Lőrincit, Selypet és Apc-Zagyvaszántó vasútállomást érintenék. Losoncnál a 160-as vasútvonalra csatlakoznának a vonatok, így átszállással Rimaszombat, Zólyom és Rozsnyó irányába lehetne utazni, Hatvannál pedig Budapest és Miskolc, valamint – bár ez a tudósításban nem szerepel – Szolnok irányába lehetne átszállni. A kísérleti fázisban a járatok csúcsidőben óránként, egyébként kétóránként közlekednének.

Javítani szeretnénk a határon átnyúló járatokat, és ezzel erősíteni a hagyományos kapcsolatokat a határ menti régiókban élők között. E vonalak közül sokat 2003 után bármiféle helyettesítés nélkül megszüntettek, ma pedig azt látjuk, hogy néhány vonalon viszonylag nagy igény mutatkozik a visszaállításukra. A Szlovák Állami Vasutak (ŽSR) és a magyar MÁV már holnap tárgyalni fog erről” – nyilatkozta Jozef Ráž közlekedésügyi miniszter a parameter.sk-nak.

– Magyarország és Szlovákia határán kilenc vasútvonal vezet át, ebből jelenleg sajnos csak kettőn van személyforgalom, ami a lehetőségeknek óriási elpazarlása – nyilatkozta a Nógrád vármegyei nool.hu hírportálnak a közelmúltban Szijjártó Péter külügy- és külgazdasági miniszter. – Nemrég megállapodástervezetet adtunk át az újonnan megválasztott szlovák kormánynak, amely arra irányul, hogy új összeköttetéseket hozzunk létre a két ország között, és ezek között vannak azon vasútvonalak is, amelyek jelenleg élettelenek.

Szlovákia és Magyarország között jelenleg egy regionális (Pozsony-Ligetfalu-Oroszvár-Rajka), valamint két távolsági járat (Pozsony-Budapest és Kassa-Budapest) közlekedik.

A Hatvan és a jelenleg Szlovákiához tartozó Losonc közötti vasútvonal az egyik legrégebbi az országban. A Wikipédia szócikke szerint a Hatvan-Salgótarján közötti pályaszakaszt 1867-ben, a nógrádi várost a felvidéki településsel összekötő vonalat 1871-ben adták át.

(Főoldali képünk illusztráció Fotó: Albert Péter/Heves Megyei Hírlap)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában