Kitelepítés

2024.04.12. 21:28

Kopjafa áll Egerben a Felvidéki magyarok kálváriájának emlékéül

A Felvidékről kitelepített magyarok emléknapján kopjafát állított a Mi Hazánk Mozgalom.

Szabadi Martina Laura

A Felvidékről kitelepített magyarok emléknapján kopjafát állított a Mi Hazánk Mozgalom

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszár Márk

– Tiszteld a múltat, hogy érthesd a jelent, és munkálkodhass a jövőn – idézte Széchenyi István grófot Dócs Dávid, a Mi Hazánk Mozgalom országgyűlési képviselője pénteken az egri Petőfi téren kopjafa avató eseményükön.

HMM_0063
Dócs Dávid, a Mi Hazánk Mozgalom Egri szervezetének alelnöke
Fotó: Huszár Márk / Forrás: Heves Megyei Hírlap

Mint ahogy arról már beszámoltunk, dr. Pápai Ákos a mozgalom polgármesterjelöltje korábban elmondta Már 1945-től nem szervezett módon, de folyamatosan átkényszerítették őket a határon. Ekkor zajlott a kassai asszonyper is, melyben néhány hét alatt 400 asszonyt ítéltek el és toloncoltak ki azért, mert 1938-ban magyaros ruhában mentek utcára a honvédség bevonulásakor. Folyamatos volt a megfélemlítés, vagyontárgyaikat, földjeiket, állataikat elvették. Megdöbbentő szám, de 46 ezer magyart deportáltak.

– Bognár Ignác és lelkes csapata azért szervezte meg ennek a kopjafának az állítását, hogy aki ide látogat, át tudja érezni amit a felvidéki amgyraok éreztek, akik hontalanná váltak. Kiebrudalták őket és amit lehetett, azt el is vették tőlük. Nagyszerű, hogy ma itt állhatunk, de talán sokkal jobb lenne ha Nyitrán, Dunaszerdahelyen, vagy Nagykürtösön állhatna kopjafa. A Benes dekrétumok a mai napig élnek, nem csak kísértenek. Még manapság is sajátítanak ki földet erre hivatkozva. Harcolunk az eltörléséért, korábban Szlovákia magyar származású vezetőjét kértem már erre levélben, kárpótolni kell azokat, akik elveszítették tulajdonukat emiatt. A fiatalok a mostani oktatás miatt nem hallottak ezekről az eseményekről. Nem igaz, hogy mi a múltban élünk és az emlékezet politikával fel kell hagyni. Egyedül maradtunk a Kárpát-medence közepén a csonka honban. Fontos, hogy a fiatalok itt maradjanak és itt tervezzék a jövőjüket – emelte ki. 

Vitéz Illés Ilona kiemelte, hogy 3 hónapos korában telepítették ki családjával Felvidékről. Együtt menekült a család, de Magyarországon sem volt sokkal jobb soruk.

– Mindenünket elvették, de kuláknak minősítettek, a legidősebb bátyámat elvitték a bányákba dolgozni, ahol ütötték őket – idézte fel.

Dr. Popély Gyula szlovákiai magyar történész, az MTA tagja kiemelte, a magyarok sok mindent képesek túlélni, hiszen ilyenné kovácsolta a nemzetet a végzet.

– A régi haza ott él utódainkban, A kollektív bűnösség elmélete a magyarság felszámolására és kitelepítésére irányuló törekvéseket nem egészen támogatták a nyugati hatalmak – mondta majd arról beszélt, így esett, hogy a szudéta vidékre deportálták a magyarokat a németek helyére, majd a lakosságcsere következett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában