Kopjafa

2024.04.11. 12:30

Tízezrek kitelepítésének állít emléket a Mi Hazánk Egerben

A Felvidékről kitelepített magyarok emléknapján hívja fel a figyelmet a Mi Hazánk Mozgalom az átélt szörnyűségekre.

Heol.hu

– A felvidéki magyarok kálváriája lassan mintha feledésbe merülne – mondta dr. Pápai Ákos a Mi Hazánk Mozgalom polgármesterjelöltje. A mozgalom péntek délután fél háromtól kopjafát állít  Egerben a Petőfi téren a Felvidékről kitelepített honfitársainknak emléket állítva, a kitelepítés emléknapján.

HMM_0103
Dr. Pápai Ákos, a Mi Hazánk Mozgalom polgármesterjelöltje kopjafát állít a Felvidékről kitelepített honfitársaink emlékére
Dr. Pápai Ákos, a Mi Hazánk Mozgalom polgármesterjelöltje kopjafát állít a Felvidékről kitelepített honfitársaink emlékére
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

– Elképesztő esetek történtek elképesztő számban kutatásaink szerint. Már 1945-től nem szervezett módon, de folyamatosan átkényszerítették őket a határon. Ekkor zajlott a kassai asszonyper is, melyben néhány hét alatt 400 asszonyt ítéltek el és toloncoltak ki azért, mert 1938-ban magyaros ruhában mentek utcára a honvédség bevonulásakor. Folyamatos volt a megfélemlítés, vagyontárgyaikat, földjeiket, állataikat elvették. Megdöbbentő szám, de 46 ezer magyart deportáltak. Időközben volt, aki az Ipolyon és a Dunán ladikkal igyekezett az anyaországba menekülni – részletezte.

Pápai felidézte, hogy 1946-ban a két állam egy lakosságcsere egyezményt kötött, megegyeztek, hogy a csehszlovák hatóságok annyi magyart telepíthettek át Magyarországra, amennyi szlovák önként távozik.

– Lévában a kitelepítettek 60 százalékának földjeit is elvették. Közben bizarr módon az Alföldről azzal toborozták a szlovákokat, hogy földet, házat jószágot kapnak. Volt, aki szlováknak vallotta magát a vagyonért, pedég még a nyelvet sem beszélte. Ennek a tortúrának szeretnénk emléket állítani. A kopjafát adományokból Szabó Gábor fafaragó mesterrel készíttettük zetelakán. Nem csak a mozgalom, de civilek és egri képviselők is segítették a megvalósulást, és az átadás méltó kivitelezését – mondta, majd kiemelte, pénteken dr Popély Gyula szlovákiai magyar történész is beszédet mond.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában