Összehozza a szakmát

2024.04.13. 13:21

Megnyitották az ötödik Tipozóna kiállítást + fotók

Az ötödik Tipozóna tematikája a kézjegy, mely mélyebb érzelmi kapcsolatot teremt a készítő és a közönség között. A Tipozóna kiállított műveiben a közönség az alkotó személyiségét, tapasztalatait és nézőpontjait láthatja meg.

Hornyák Réka

Megnyílt a tipozóna kiállítás Egerben

Forrás: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

Idén ötödik alkalommal rendezte meg az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Média és Design Intézete a TIPOZÓNA kiállítást az egri Templom Galériában. Bár a kiállítást öt éve minden évben megszervezik, még csak idén másodjára jött létre biennálé formában. 

A kiállítás egyik kurátora, Süli-Zakar Szabolcs elmondta, hogy a kiállítás lényege nem más, mint a tipográfia művészetének ünneplése és a szakmabeliek összehozatala. 

– Idén sikerült 5 ország 11 egyetemének közreműködésével megalkotnunk ezt a tárlatot. Célunk, hogy a Média és Design Intézet kezdeményezése a tervezőművészeti és grafikai szakterületek közösségeit megszólító és azokat összekovácsoló esemény legyen. A Tipozóna résztvevői és a kiállított művek is egyre csak bővültek az évek során, emellett pedig a kiállítás elismertsége és jelentősége is nagymértékben megnőtt – árulta el Süli-Zakar Szabolcs, a kiállítás kurátora. 

Az ötödik Tipozóna kiállításban együttműködött idén hazánkból egri, budapesti, pécsi, soproni és győri egyetem is, külföldről pedig kassai, krakkói, nagyváradi és zlíni egyetemek is csatlakoztak. 

A Tipozóna megmutatja a közönségnek az alkotót

Az ötödik Tipozóna kiállítás tematikája a kézjegy, mely az alkotó saját egyéniségét, érzelmei és személyes stílusát jelenti. Ez magába foglalja azokat a tulajdonságokat is, amelyeket maga a művész, az ember jelenthet. A közel 150 kiállított mű többféle anyagkezeléssel és technikával készültek a művészek saját, egyedi ötleteik és kifejezési módjaik alkalmazásával. Mind textúrában, gesztusokban, kompozícióban, témaválasztásban és esetleges hibákban is, a művészek karakterét és hitelességét lehet felfedezni. 

Az elmúlt alkalmakhoz hasonlóan. az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Média és Design Intézete idén idén is meghívta az ország összes tervezőgrafikai tanulmányt nyújtó felsőoktatási intézményt is. 

A kiállításon beszédet mondott dr. Csáfor Hajnalka, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem oktatási rektorhelyettese, habil. Csontó Lajos és dr. Süli-Zakar Szabolcs, a kiállítás kurátorai is. Dr. Hoffmann Miklós, matematikus, dékán, a Matematikai és Informatikai Intézet vezetője nyitotta meg a tárlatot, majd Szilágyi Rudolf, a Média és Design Intézet oktatója tartott előadást. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában