Újra nyeregben!

2024.04.10. 17:22

Indul a motoros szezon, hasznos tippekkel segít a Heves Vármegyei Rendőrség

Motorosok számára hasznos tippekkel jelentkezett a Heves Vármegyei Rendőr-főkapitányság. A motoros szezon kezdete előtt érdemes a motort és saját magunkat is felkészíteni, valamint fontos, hogy fokozatosan vegyük fel a tempót.

Hornyák Réka

Hasznos lehet egy rövidebb motoros vezetéstechnikai képzés is.

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszár Márk

A motoros szezon kezdete előtt hasznos biztonsági tippeket osztott meg a Heves Vármegyei Rendőr-főkapitányság a Facebook oldalán. 

Mivel a hétvégére igazi tavaszi idő várható, ezért várható, hogy a motorosok egyre nagyobb számban jelennek meg a közutakon. Azonban vármegyénk rendőrei azt tanácsolják, hogy nem árt a pár hónapos kényszerpihenő után, ha pár dolgot ellenőrzünk a motorunkon, és mi magunk is újra felkészülünk a motorozásra. 

Mint írják, a téli pihenőre eltett motor, a tavasz beköszöntével gazdája által már megszokott rituálé szerint kerül elő az utakra. Ám elengedhetetlen, hogy ez a folyamat a szakértők által javasolt ellenőrzésékkel is kiegészüljön. 

Minden esetben ellenőrizni kell a motoros szezon előtt:

  • a rugóstagokat, a teleszkópokat,
  • a kormány- és fékberendezéseket, 
  • a világítóberendezéseket, 
  • az akkumulátor töltöttségét, 
  • a gumiabroncsok állapotát. 

Az olajcsere minden szezon kezdetekor ajánlott.

Végül, de nem utolsó sorban, mikor már a motorunkat előkészítettük a használatra, nem árt önmagunkat is felkészíteni az újabb kalandokra. Pár hónapos kihagyás után még az edzett, több éve motorozóknak is eltompulhatnak a reflexei, így azokat szintén be kell járatni. Vármegyénk rendőrei szerint ennek legmegfelelőbb módja, ha a kezdeti időben óvatosan használjuk motorunkat addig, amíg nem kerülünk újra edzett állapotba. A körültekintő motorozás a körülöttünk közlekedők miatt is fontos, hiszen jó pár hónapig az autósok sem láttak motorosokat, így nekik is újra meg kell szokni a jelenlétüket az utakon.

Még az első út előtt fontos ellenőrizni a meglévő biztonsági felszereléseket is. A bukósisak esetében a sértetlen és rendszeresen tisztított, karbantartott sisak meghálálja a gondos kezeket, ám egy esetleges baleset után mindenképpen szükséges ellenőrizni, hogy megfelelően el tudja-e még látni a védelmünket. Hasonló gondoskodásra van szükség a védőkabát és nadrág, a motoros lábbelik, illetve a kesztyűk és különböző protektorok esetében is. 

Ha minden ponton túljutottunk, és újra nyeregbe pattanhatunk, még a rutinos motorosoknak is megéri elgondolkodniuk, hogy egy rövidebb motoros vezetéstechnikai képzéssel felfrissítsék tudásukat. A megfelelően elsajátított kezelési vagy fékezési technikák életet menthetnek, nem utolsósorban a motort is megvédhetik a nagyobb sérülésektől. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában