Sok lehetőség

2024.04.12. 11:25

Sok lehetőséget szalasztott el Gyöngyös az elmúlt években, mondta Szijjártó Péter

A külgazdasági és külügyminiszter a Mátra Múzeumban találkozott a gyöngyösiekkel. Szijjártó Péter szerint sok lehetőség rejlik az európai parlamenti és a helyhatósági választásokban.

Szabó István

Csütörtök este Gyöngyösre látogatott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A magyar kormány tagja Horváth László országgyűlési képviselő és Szókovács Péter, a gyöngyösi Városom, szeretlek Egyesület elnöke meghívására érkezett a mátraalji városba. A Mátra Múzeumban tartott fórumot Horváth László nyitotta meg.

Szijjártó Péter a Mátra Múzeumban beszélt aktuálpolitikai kérdésekről
Szijjártó Péter a Mátra Múzeumban beszélt aktuálpolitikai kérdésekről
Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

– Választ kell adni 2024-ben arra, hogy mehet-e a világ tovább a világháború felé sodródásban, hogy merre tovább, Európa? Választ kell adni arra, kiket kell küldeni az Európai Parlamentbe, illetve, hogy a helyi közéletet kik irányítsák – adta meg a fórum alaptémáit Horváth László.

Ezután Szijjártó Péter Szókovács Péterrel, a Városom, szeretlek Egyesület és a Fidesz-KDNP gyöngyösi polgármesterjelöltjével beszélgetett a múzeumot zsúfolásig megtöltő közönség előtt. A miniszter bevezetőként elmesélte, hogy amikor 10 éve felmerült a külügyminiszteri kinevezésének lehetősége, akadt, aki azzal biztatta az elfogadására: ez a legjobb állás, háború úgysincs.

– Ehhez képest most két év eltelt úgy, hogy háború szomszédságában élünk. Ez alatt a két év alatt bizony hatalmas erőfeszítéseket kellett tenni annak érdekében, hogy ne legyünk részesei ennek a háborúnak. Azért igényelt ez nagyon jelentős erőfeszítéseket, mert ma Európában a politikai vezetők – nem az emberek – között egy nagyon komoly háborús pszichózis jött létre. Európai politikusok hősködnek, teszik ezt egy másik nemzet tagjainak az élete árán. Ugyanis mindaz az európai stratégia, és mindazok az európai döntések, amelyek az elmúlt két évben megszülettek a háború kapcsán, azok súlyos emberéleteket követeltek, és hozzájárultak ahhoz, hogy egy európai országot gyakorlatilag romba döntenek. A helyzet az, hogy az európai stratégia totális kudarcot vallott. Gazdaságilag az elfogadott szankciók jóval nagyobb károkat okoznak az európai országoknak, mint az orosz gazdaságnak. Kudarcot vallott az európai stratégia emellett politikailag is, mert az unió és az európai országok vezetői elvesztették a komolyságukat a világpolitikában. Kudarcot vallott emberileg is, mert soha ilyen messze nem volt még a béke esélye, mint most – emelte ki Szijjártó Péter.

A miniszter rámutatott: jogos a kérdés, miért nem fordul vissza Európa, és megy másik irányba, ha látja, hogy a mostani rossz.

– Azért nincs fordulat az európai politikában, mert az azzal a beismeréssel lenne egyenlő, hogy elhibázta Európa. Ha valaki a politikában ilyen mértékű hibát vét, akkor annak kell, hogy legyen politikai következménye is: lemond az illető, elhagyja a pozícióját. Jól láthatóan az európai politikai vezetők két kézzel ragaszkodnak a székükhöz. Azért nincs hátraarc a kudarcos európai politikában, mert inkább az előre menekülést választják. Ezzel ideig-óráig elkerülik a politikai felelősségrevonást – hangsúlyozta Szijjártó Péter.

Sokakat érdekelt a miniszter véleménye
Sokakat érdekelt a miniszter véleménye
Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Gyöngyös kapcsán a miniszter arról beszélt, hogy szerinte az elmúlt években nagyon sok lehetőséget szalasztott el a város.

– Ilyen földrajzi adottságokkal nagyon kevés város rendelkezik Magyarországon, mint Gyöngyös. A főváros és az agglomeráció, valamint autópálya közelében, a Mátra kapujában fekszik. És mégis, az elmúlt években a város vezetése valamiért fontosabbnak tartotta a kormány gyapálását az együttműködés helyett. És ez nem rajtunk múlt, mert én a szegedi polgármesterrel is tudok jól együttműködni, tehát nem a párthovatartozás számít, amikor gazdaságfejlesztésről van szó. Gyöngyös vonatkozásában ugyanakkor, még így is 9 nagy beruházást támogattunk kormányzati pénzügyi forrással – mintegy 160-170 milliárd forint értékben –, hogy ide jöjjön. Mi lett volna, ha még együttműködés is lett volna? Micsoda fejlesztéseket lehetett volna végrehajtani, ha a város vezetése a politikai acsarkodás, a vélt vagy valós haszonszerzés helyett inkább a városlakók életének jobbá tételére koncentrált volna – fogalmazott Szijjártó Péter.

Közönségkérdésekre válaszolva a miniszter többek között elmondta, hogy szeret a családjával a Mátrába jönni, ha van rá idő hétvégén. Mint mondta, jólesik egy kicsit magukban lenni, és erre a túrázásnál jobb lehetőséget nagyon kevés dolog kínál. Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy már utazott a Mátravasúton, de még a mostani, teljes felújítás előtt.    


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában