Ragyogj Kéken! kampány

2024.04.02. 21:22

Színes programokat rendeztek az autizmus világnapja alkalmából Egerben + fotók

Az autizmus világnapja alkalmából rendezett színes programokat a BEN Autista és Autisztikus Gyermekekeért Egyesület kedden délután a Civil Közösségek Házában.

Mellik Alexandra

Idén is megtartották a kék sétát Egerben az autizmus világnapján

Forrás: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

A BEN Egyesület immár 9 éve csatlakozott a nemzetközi Ragyogj Kéken! kampányhoz. Ezen a napon felhívják a társadalom figyelmét az autizmussal élő emberekre, s annak fontosságára, hogy jobban megismerjék, megértsék és elfogadják őket. Idén is a helyi Civil Közösségek Házában vártak minden érdeklődőt a szemléletformáló rendezvényre, amely Nagy Tekla, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Képalkotás szakos végzős hallgatójának Sztereotípiák című kiállításával kezdődött. Kiállításának témájáról Tekla úgy nyilatkozott: 
– A Sztereotípiák cím alatt azoknak az általánosításoknak szándékoztam testet ölteni, amelyekkel az autizmus egy formájában érintett, óvón védelmező családunk nap mint nap szembesül. Megkíséreltem bemutatni magukat a laikusoktól származó hipotéziseket, ugyanakkor megpróbáltam reagálni ezekre a sztereotípiákra, valamint válaszolni azokra a bizonyos örök kérdésekre.

https://www.heol.hu/cimke/autizmus
Az elfogadás jegyében sétáltak 
Forrás: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

A művész kiemelte: fontos tisztában lenni azzal, hogy minden autista más, másképp látja a világot. A tárlat is csupán egy perspektíva, egy felfogásmód arról, ahogyan ő az autizmust látja. Úgy gondolja, az autizmus egy olyan spektrumzavar, melyről csekély az emberiség tudása. Alkotásain keresztül szeretne segíteni abban, hogy mindenki legalább egy kicsit közelebb kerülhessen az autisták világának megértéséhez.

A kiállítást Teleki Klári művészetpártoló nyitotta meg. Kiemelte: az ENSZ április 2-át az autizmus világnapjává nyilvánította azzal a szándékkal, hogy felhívják rá a figyelmet, beszéljenek róla. Véleménye szerint az autizmussal élők színes, csodálatos egyéniségek, és büszkeséggel tölti el, hogy ő nyithatja meg Nagy Tekla kiállítását – akiről a művészetpártoló elmondta, fiatal kora ellenére nagy utat járt be.

– Tekla kifejezésmódja, sajátosságai jelen vannak alkotásában, megszólítva ezzel a közönséget – emelte ki Teleki Klári. – Az autisták mindig a saját világukban működnek, nekünk kell megtalálnunk velük a kapcsolatot. Az alkotásokon keresztül közelebb kerülhetünk hozzájuk. Az autizmus nem betegség, hanem egy állapot. Tekla képeit elnézve én úgy gondolom, ő sokkal többet tud a mi világunkról, mint mi az autistáékéról.

A tárlatot április 18-ig lehet megtekinteni a Civil Közösségek Házának dísztermében. A megnyitót egy ünnepség követte, amelyen dr. Jászi Éva, az EKKE Gyógypedagógiai Intézet egyetemi docense tartott köszöntőt. Ezt követően kezdetét vette a autizmussal élőkért meghirdetett kék séta, majd a Dobó szobor megvilágítása, kékbe öltöztetése. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában