Konyha

2024.05.29. 13:55

A befőzés aranyszabályai, avagy tippek a tökéletes befőzéshez

Kezdődik a befőzés időszaka. Sokan gyűjtjük a befőttes üvegeket erre az időszakra. Mutatjuk, hogy lesz patyolattiszta az üveg erre a célra. A befőtt tartósságának ez az egyik legfontosabb titka.

Barta Katalin

A választási kampány lázas időszakában a háziasszonyokat a politikán kívül más dolgok is élénken foglalkoztatnak. Ilyen például a befőzés. Sokan vágunk bele ilyentájt a a gyümölcsök, zöldségek konzerválásába. Magam is gyűjtöm a boltban vett lekvár, befőtt üvegét a nyári befőzéshez, de sokszor gondot okoz, hogy mit kezdjek a rajta lévő, makacsul ragaszkodó címkével? Sok minden bevetettem már. Súrolom, kapargatom, a ragasztó sokszor mégis rajta marad. Az sem mindegy, hogy miként sterilizáljuk az üvegeket. Befőzni csak pontosan, szépen, tisztán érdemes!

Szerencsére találtam a mindmegette.hu oldalon erre vonatkozóan számos jó tippet. Kipróbáltam. Működnek. 

Mindannyian őrizgetünk néhány befőttesüveget, amit annak idején eltettünk, mondván: jó lesz lekvárnak vagy befőttnek. Az üveg korábbi tartalmáról pedig még árulkodik a címke, azt ugyanis az istennek nem sikerült lekaparni róla… Vagy ha sikerült is, csak félig, sőt, megesik, hogy a papír lejön, de a ragasztó ott marad. Ismerős a probléma, ugye? A következő módszerrel vége a percekig tartó sikertelen kapargatásnak!

Íme a trükkök: 

A befőttesüvegre felragasztott papír eltávolításának legegyszerűbb módja, ha egy nagyobb lábast megtöltünk félig/háromnegyedig vízzel, és egy kevés szódabikarbónát szórunk bele. Felmelegítjük a vizet, megvárjuk, hogy a szóda-bikarbóna feloldódjon, és belehelyezzük a befőttesüveget. Ha elég ideig hagyjuk ázni, a papírt egy egyszerű mozdulattal lehúzhatjuk az üvegről, úgy, hogy nyoma sem marad. A ragasztót ugyanis a meleg víz és szódabikarbóna párosa feloldja, így nem kell attól tartanunk, hogy foszlányokban jön csak le a papír, ragacsos foltot hagyva maga után.

Ugyanilyen egyszerű és hatékony módja a címke leszedésének, ha a vízbe egy kevés ecetet öntünk. A folyamat sem alakul másképpen, az viszont mindkettő esetben fontos, hogy vigyázzunk, nehogy megégessük magunkat a felmelegedett vízzel. Ha nagyon biztosra szeretnénk menni, tehetünk a vízbe pár csepp mosogatószert, de enélkül is sikeres lesz a művelet.

Végül pedig alaposan mossuk el a befőttesüvegeket, és hagyjuk teljesen megszáradni.
Azután mehet bele a kedvenc lekvárunk, gyümölcskompótunk vagy a télire szánt savanyúság, és bátran fel is ragaszthatjuk a saját címkénket, mert már biztos, hogy le is tudjuk majd szedni róla.

Nem árt tudni, hogy a tavaly elmosott lekvárosüveg, de még az üzletből újonnan beszerzett befőttesüveg sem tiszta. A benne lévő nemkívánatos mikroorganizmusok pedig belekavarhatnak a tartósítás folyamatába. Érdemes hát sterilizálni az üvegeket a biztonságunk, a minőség és az ízek miatt. Nézzük, milyen módszerek jöhetnek szóba!

Kiváló erre a célra a mosogatógép. Ahhoz, hogy ez a módszer hatékony legyen, a mosogatógépen be kell állítani a „fertőtlenítés” programot. Ez általában melegebb vízzel dolgozik, mint a szokásos programok. Tegyük az üvegeket fejjel lefelé a mosogatógépbe – a legjobb, hogy akár a többi tányérral, pohárral együtt is elindíthatjuk, nem kell külön beindítani ezért a mosogatógépet. Ne feledjük, hogy ez a ciklus hosszabb ideig tarthat, mint a szokásos, ezt tartsuk szem előtt, amikor a munkát tervezzük!

Ugyancsak jó módszer, hogy tegyük egy edénybe szájukkal felfelé az üvegeket, és töltsük fel annyi vízzel, hogy legalább negyedéig ellepje az üvegeket kívül és belül is. A legjobb, ha forró vízzel dolgozunk, így csökkentjük a forráshoz szükséges időt. Tíz percig forraljuk az üvegeket, majd óvatosan vegyük ki őket a vízből, öntsük ki a bennük lévő vizet, és hagyjuk a levegőn megszáradni.

A sütőben sterilizálás eléggé bizonytalan módszer, mivel sok sütő nem képes egyenletesen magas hőmérsékletet biztosítani. Ráadásul a száraz hő meggyengítheti az üvegeket, így azok könnyebben törnek. Ugyanígy nem javasolt az üvegeket mikróban fertőtleníteni: a nedves üres üvegek nem melegednek át egyenletesen, könnyen túlhevülhetnek és akár fel is robbanhatnak.

Tudtad?
A fedőket nem kell sterilizálni. Valójában a magas hőmérséklet csak árt, hiszen a tömítés meghibásodását okozhatja. Elég, ha meleg, mosószeres vízben átmosod, majd leöblíted őket.

 

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában