Ásatás

2024.05.21. 07:21

Folyamatosan beszámolt az egri kápolna kutatásáról a vármúzeum

Folyamatosan frissülő cikkben lehet nyomon követni a Nagy-Eged tetején zajló ásatást. A remetekápolna külső falszakaszát tárják fel idén.

Heol.hu

Ásatás a Nagy-Eged hegyen

Forrás: Nemes Robert/Heves Megyei Hírlap

– Az ásatások folytatódtak! Május harmadikától ötödikéig számos előrelépést tettek a régészek és önkénteseik. A régészeti ásatásokat az érdeklődők is előszeretettel látogatták. Rákóczi Gergely, a munkálatot vezető régész mesélte el a kíváncsi turistáknak a templom történetét, illetve mutatta be a legújabb felfedezéseket – számolt be a Dobó István Vármúzeum.

Rákóczi Gergely régész az ásatás helyszínén ahol feltárják a Nagy-Eged kápolnájának évszázados titkait
Rákóczi Gergely régész az ásatás helyszínén Forrás:  Tóth Balázs/Heves Megyei Hírlap

Mint ahogy arról mi is beszámoltunk korábban, már előkerült az északi fal csaknem 2 méter hosszú szakasza és a templom alapozási síkja is.

– Az egykori épületnek legalább 155 cm magas álló falai maradtak ránk. Múlt szombaton megtalálták a templom déli oldalán a szentélyt és a hosszházat összekötő csatlakozást. Ez a csaknem 3 méter hosszú fal diagonális, majdnem pontosan északi irányú. A sekrestye külső sarkán előkerült egy ajtónyílás, az eltorlaszoló omladékot elkezdték kitermelni, valamint előkerült a kapu két, téglából rakott széle – írta a vármúzeum.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában