Veszély

2024.05.22. 11:25

Szivárgás miatt elzárták a gázt egy 80 lakásos egri társasházban

Most végzi a TIGÁZ a mérő nélküli, általánydíjas fogyasztóknál a jogszabály által előírt gáztömörségi felülvizsgálatot. Egerben egy probléma miatt egy egész társasházban le kellett zárni a gázt.

Szabadi Martina Laura

Egy egész társasházban le kellett zárni a gázt

Forrás: Google utcakép

Portálunkhoz eljutott információk szerint Egerben az egyik Töviskes téren álló társasházban kedden elzárta a gázt az OPUS TIGÁZ. Olvasónk azt mondja, a 80 lakásos társasházban valakinek nem megfelelő volt a bekötése, emiatt a távhős épületben teljesen szünetel a szolgáltatás, az ott élők most nem tudnak főzni. Megkerestük a szolgáltatót, tájékoztatásuk szerint a mostani időszakban végzik a mérő nélküli, átalánydíjas fogyasztóknál a jogszabály által előírt gáztömörségi felülvizsgálatot. Az ellenőrzés során a társasházak közös vezetékeit és a lakásokban található vezetéket és elzárószerelvényt vizsgálják gázérzékelő műszerrel, az esetleges szivárgások felderítése érdekében.

– Az egri Töviskes téri társasházban, előzetes kiértesítést követően, kedden volt az ellenőrzés, melynek végeztével a társasházat kizártuk a gázszolgáltatásból, mivel az egyik lakásban gázszivárgást mértek a kollégák. Ilyen esetekben a kollégáknak nincs mérlegelési lehetőségük, élet- és vagyon védelmi okok miatt fel kell függeszteni  a gázszolgáltatást – közölte Egyházi Nikoletta a vállalat kommunikációjáért felelős vezető. Arról is tájékoztatta a heolt, hogy az ellenőrzést végző szerelő már a lakásba lépve érezte a gázszagot.

– A műszeres vizsgálat során pedig kiderült, hogy a beépített konyhabútor mögött -  teljesen szabálytalanul - egy nem hozzáférhető helyen van a tűzhely előtti elzárószerelvény és a kapcsolódó csőszakaszok, amelyekből a gázszivárgás származik. Mivel ezeknél a fogyasztóknál csak egy, a készülék előtti elzárószerelvény van - aminek a szabályok szerint hozzáférhetőnek kell lennie – így a szivárgás azonnali megszüntetése és az ebből fakadó veszély elhárítása csak a közterületi elzáró zárásával volt lehetséges. Ez sajnos azt jelenti, hogy a házban lakó 76 fogyasztót, akik főzési célra használják a gázt, a hiba elhárításáig ki kell zárnunk a szolgáltatásból – magyarázta az okokat.

A TIGÁZ válasza szerint a szolgáltatást akkor tudják visszaállítani, miután az érintett fogyasztó, akinél a szivárgást és a szabálytalanságot találták, a közös képviselő bevonásával keres egy arra jogosult gázszerelőt, aki kijavítja a hibát, biztosítja a tűzhely előtti elzárószerelvény hozzáférhetőségét, valamint nyomáspróbát végez az OPUS TIGÁZ műszaki ellenőrének jelenlétében.

– A régen épült társasházi lakások esetében előfordulnak hasonló esetek. A gáztömörségi felülvizsgálatoknak többek között az a célja, hogy feltárja ezeket. Ha valaki szabálytalan vételezést sejt környezetében, vagy gázszivárgást tapasztal, kérjük, jelentse be a diszpécser szolgálatunkhoz a 06 80 300 300 telefonszámon – ismertette a tudnivalókat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában