A víz az úr

2024.05.25. 06:50

Villámárvíz: háromszor áztak el az andornaktályaiak pár nap alatt + videó

A tórétiek kertjein keresztül folyt át az utcára a víz, de az árok nem bírta a terhelést, így ideiglenes elvezetést építettek. A villámárvízben feliszapolódott árkok, eltömődött átereszek is fokozták a problémát, van, ahol a szomszéd és a betemetett árok miatt ázik el több lentebb fekvő porta is.

Tóth Balázs

Egy hét alatt háromszor is elöntötte Andornaktálya utcáit a víz. Csütörtökön és pénteken is villámárvíz zúdult a falura. A sok csapadékot megszenvedték a domboldalból lefelé vezető utcák, de a Tórét falurész is, az Egerhez legközelebb fekvő utcák. Németh Sándor 2018-ban költözött ide, de azzal, ami most történt, hogy eddig nem szembesült, az udvarán és a garázsában is állt a víz. Mint mondta, gondot jelent, hogy a Vörösmarty úton kétfelől középre lejtenek az árkok, nem pedig a patak felé vezették a csapadékvíz árkot. A hegyoldal felől érkező sár és víz aztán lefolyik az utcába, de nem tudja elhagyni, csak a Kölcsey utcai árok felé. Így aztán az utca felől befolyt hozzá a víz, amit nem győzött szivattyúzni. Látszatja nem sok van magas lehet most a talajvíz szintje is.

Villámárvíz: háromszor áztak el az andornaktályaiak pár nap alatt + videó
Andornaktályán is sok gondot okozott a pénteki villámárvíz
Forrás: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

 

A kertek végén egy kisméretű markoló ás árkot épp, hogy az úton és a kertekben létrejött tó vizét levezesse a patakhoz, amikor megérkezünk. Nagy Mihály szerint hasonló dolog tizenöt éve történt itt utoljára, de akkor nem volt ennyi, kézi szerszámmal is elég volt utat csinálni az Eger-patakig. Korábban itt kertet bérelt, akkor is előfordultak esőzések, de most szerinte nem használt az sem, hogy a falu végén lévő dombról lezúduló víz útját összeszűkítették. Föltöltöttek ugyanis egy jókora területet két méter magasan, amelyre egy logisztikai csarnokot építenek éppen. (Egy utcabeli szerint az a terüket a térképeken árvízvédelmi területként volt nyilvántartva, nem tudja, hogy ilyet hogyan tölthettek föl). A domb pár évvel ezelőtti megbontása szerinte romlott a helyzet a nagyobb esők után. Nagy Mihály elmondta, nem csak a kertjét öntötte el a víz és az iszap, de a pincéjében is egy méter magasan áll, amit tudtak, kimentettek onnan. Most ugyanis a kertek felől az utcára folyt át a víz.

Az Újélet és a Széchenyi utcában élők problémái minden eső idején visszatérnek, a főutca felőli házaktól hozzájuk folyik le a víz. Ott régen volt csapadékelvezető csatorna, de betöltötték, van, aki az esővizét az alsó szomszédokra vezeti. Mándoki Sándor szerint már több hivatalhoz is fordultak, és kötelezték is a szomszédot az eredeti állapot helyreállítására, mindhiába. Hiányolja az önkormányzat fellépését is az ügyben. A szomszéd ugyanis ismert egri vállalkozó. Nem tudnak mást tenni, mint kinyitni a kaput, hogy gyorsabban folyjon át az udvarukon az árokba a zuhatag. És persze homokzsákolni a lépcső és a garázs előtti területen.

Barczi Zsolt polgármester szerint a héten háromszor esett komolyabb csapadék, volt, hogy több mint ötven milliméter. Nem tud olyan falurészt, ami ne kapott volna a jelentős csapadékból. 1800-2000 homokzsákot töltöttek meg, szivattyúztak, folyamatosan, mert a víz lakóépületbe is bement, nem csak pincékbe, garázsokba. Közmunkásaik folyamatosan talpon voltak. Az önkormányzat vis maior pályázatot tervez beadni.

Mint mondta, gond, hogy fel vannak iszapolódva az árkok, de ilyen vízmennyiséget a legnagyobb árkok sem győznének elvezetni. Ahol szabálytalan a kocsibejáró, nincs áteresz, ott felszólítást küldenek a tulajdonosnak.

Valóságos villámárvíz zúdult le

A szomszédban épült csarnokról elmondta, az ingatlan megkapta az engedélyeket, egyelőre tűrnek, ha olyan tevékenység lesz, ami nagy zajjal, azt jelezni fogják Egernek. A teleknek van egyébként Eger felől komoly esővédő építménye, de a falu felőli oldal miatt aggódnak, szeretnék, ha a tórétiek biztonságban érezhetnék magukat.

Barczi Zsolt megköszönte, hogy a nagytályaiak, makláriak, az ottani polgármesterek melléjük álltak, jöttek hozzájuk segíteni, a nagytályai polgármester komoly szivattyúval érkezett. Bármikor ugrásra készek, ami nagyon jóleső érzés, ha szükség lenne rá, ők is megtennék.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában