A víz az úr

2024.05.24. 13:50

Jég, sár, villámárvíz: ezt hozta az eső Eger környékére

Jellemzően Egerben és Andornaktályán okozott nagyobb gondot az eső.

Molnár Helga

A domboldalról a saras víz kődarabokat hozott le a Kistályai útra

Forrás: Gál Gábor / Heves Megyei Hírlap

20:20

A nap folyamán összesen 32 olyan segélyhívás érkezett a Heves Vármegyei Katasztrófavédelem Műveletirányítási központjába, melyben az esőzés okozta károk felszámolásához kérték a tűzoltók segítségét – írja összefoglalójában a Heves Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

 

15:35

Lőrincit is elvitte az egész napos esőzés. Olvasónktól kapott információk szerint megdőlhetett a rekord, a leesett csapadék mennyisége meghaladta a 100 millimétert. 

 

14:35

Noszvajnál baleset miatt útlezárás van érvényben:

14:28

Az utakon is gondokat okoz a heves esőzés:

Korábban írtuk:

Az elmúlt huszonnégy órában 15 segélyhívás érkezett a Heves Vármegyei Katasztrófavédelem Műveletirányítási központjába, melyből 10 esetben kérték a tűzoltók segítségét az Eger és környékén csütörtök kora este és péntek délelőtt lezúduló nagy mennyiségű csapadék okozta eseményekhez – írja a Heves Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Jellemzően Egerben és Andornaktályán okozott nagyobb gondot a csütörtöki eső. Andornaktályán, a Rákóczi úton a domboldalról a saras víz kődarabokat hozott le a házak udvarain keresztül a Kistályai útra. A nagy mennyiségű csapadékot a vízelvezető csatorna már nem tudta elvezetni, ezért a víz befolyt és felgyülemlett a pincékben is, valamint a mélyebben fekvő parkolók is telítődtek a csapadékvízzel. Egerben is pincékbe, aknákba, társasházak alagsorába folyt be a víz, valamint víz állt a Tulipánkert utcában az úttesten. A zivatarok okozta károk felszámolásában az egri hivatásos tűzoltók és az Agria Speciális Mentő és Tűzoltó Csoport önkéntes tűzoltói vettek részt.

A csütörtöki eső nyomán rengeteg sár zúdult az úttestre Egerben, a Kistályai úton. A balesetek megelőzése végett az utat is le kellett zárni egy időre, amíg gépekkel megtisztították az utat, erről készített videót az Agria Tv.

Napok óta tartanak a heves esőzések, péntek délelőtt ismét nagy mennyiségű csapadék zúdult le Egerre, az önkormányzat a város kritikus pontjain homokzsákokkal próbál segítséget nyújtani a víz elleni védekezésben, közölte pénteken dél előtt Eger önkormányzata.
– Az elmúlt 5 évben, ahol az önkormányzat a város területén útfelújítást, az árkok tisztítását, a csapadékcsatorna cseréjét elvégezte, ott a hirtelen lehulló csapadék elvezetése megoldott. Lakossági jelzések alapján Egerben jelenleg két kritikus területen, a Mátyás király úton, valamint a Kistályai úton okoz hatalmas gondot a nagy mennyiségű csapadékvíz elvezetése. Eger önkormányzata próbál minden segítséget megadni, így a Városgondozás Eger Kft.-vel közösen 1000 homokzsákot (szükség esetén a mennyiség növelhető) biztosít a Kistályai úton található vállalkozások számára – részletezték.

Jég és sártenger. Ez maradt Egerben az újabb, pénteki vihar után, ez már az Agria Tv videójában is látszik.

Az újabb zivatar villámárvizet okozott, Andornaktályán pedig kritikus a helyzet a felhívás szerint. Hanuszik Csaba, Maklár első embere arra kéri azokat a férfiakat, akik ráérnek, menjenek az andornaktályai polgármesteri hivatalhoz, és segítsenek a homokzsákokat megtölteni. Lőrinci is úszik, 53 milliméter eső esett le 24 óra leforgása alatt. Olvasói fotókból, videókból kiderül, szinte járhatatlanok az utak, járdák, most mérik fel a károkat.

A katasztrófavédelem felhívja a lakosság figyelmét a csapadékvíz elvezetés fontosságára. Ajánlatos az udvarokban is kialakítani a csapadékvíz elvezető rendszert, valamint rendkívül fontos az ingatlan előtti csapadékvíz elvezető árkok tisztán tartása, kiemelt figyelemmel az átereszek átjárhatóságára. 

A HungaroMet előrejelzése szerint a zártabb felhőzet és összefüggőbb csapadékzóna szakadozva észak, északkelet felé vonul. Ugyanakkor mögötte erőteljessé válhat a gomolyfelhő-képződés, és újabb hullámban alakulhatnak ki záporok, akár felhőszakadással kísért zivatarok, elsősorban északkeleten heves zivatar sem kizárt. Legalább néhány órára azonban így is szinte mindenhol kisüt a nap. A légmozgás csak záporok, zivatarok környezetében lehet erős, viharos. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 21 és 27 fok között valószínű, de a tartósabban csapadékos tájakon ennél hűvösebb lehet az idő. Késő estére 13 és 19 fok közé hűl le a levegő.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában