Esőkertek

2024.06.08. 08:20

Nem csak a tiszta csatornákkal csökkenthetők a villámárvizek Egerben Bóday szerint

A napokban lezúdult nagy csapadékmennyiség Egerben több utcát is elöntött. Bóday Pál a Macskaárvaház Alapítvány vezetője felhívta a figyelmet, hogy esőkertekkel, jobb minőségű zöldfelületekkel is lehet tompítani a jelenséget.

Szabadi Martina Laura

Az elmúlt hetekben intenzív esőzések voltak szűkebb hazánkban, rövid idő alatt nagy mennyiségű csapadék hullott több településen, köztük Egerben is. A vármegyeszékhelyen már nem meglepetés, hogy egy egy nagyobb zivatar alkalmával feltelnek a csapadékgyűjtő csatornák és a város domborzati adottságainak is köszönhetően ami a magasabban fekvő területeken befolyik a csatornákba, az a völgyekben feltör. Sokszor a vízgyűjtők el sem nyelik a csapadékvizet, az az utcán hömpölyög. Bóday Pál a kápolnai macskaárvaház vezetője, természetvédő felhívta a figyelmet arra, nem csak az átereszek tisztaságával lehet tenni az ellen, hogy ne az utcákon zubogjon a víz esőzésekkor.

– Egyrészt a várost körül ölelő zöldterület rossz állapotán kellene változtatni, de ami az Egerben élők és az önkormányzat számára egyszerűbb lehet: a leburkolt, térkövezett és betonozott udvarok helyett zöldfelületekre lenne szükség, azon belül pedig a magán és közterületeken is esőkertekre. A zöldfelületek elnyelik és megkötik a vizet, az esőkertek méginkább. Ez pedig nem csak a villámárvizek de a vízmegtartás szempontjából is remek tulajdonság. Emlékszünk 2 éve milyen aszályos nyár volt. A jó minőségű, vízmegtartó zöldfelületek és az esőkertek tompítják az aszályos időszakokat és segítenek a kedvezőbb mikroklíma kialakításában – magyarázta Bóday.

Mint mondta, az esőkert gyakorlatilag egy csapadékvíz felfogására alkalmas mesterséges vagy természetes mélyedés amely a megfelelő növényekkel a város, település vagy akár az udvar dísze is lehet. Az ökoszisztéma állapotát és a biodiverzitást is nagyban javítja, nem véletlenül fordítanak nagy figyelmet a kisvizes élőhelyekre a nemzeti parkok is. Kiemelte, hogy számos európai nagyvárosban találkozott már esőkertekkel, a híres borvidék, Bordeaux például nagy hangsúlyt fektet az ilyen területek kialakítására. Úgy véli, pár tucat ilyen virágzó oázis már látványosan tudna javítani a csatornába kerülő víz mennyiségén és a zöldfelületek állapotán a zivatarok idején, s azok után is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában