Siker

2024.06.10. 09:51

Pályázott a Klebelsberg Központ: Egerbe is jut elektromos busz

A tervek szerint 2027 áprilisáig állnak majd forgalomba a buszok.

Heol.hu

A Klebelsberg Központ 43 mini és 3 nagyobb méretű, elektromos meghajtású autóbuszra nyert 100 százalékos támogatást a Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. pályázatán – tájékoztatta az ügynökség pénteken az MTI-t.

Egerbe tavaly is érkeztek elektromos buszok
Egerbe tavaly is érkeztek elektromos buszok
Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Az összesen 1,91 milliárd forintba kerülő járművek a tervek szerint 2027 áprilisáig állnak majd forgalomba huszonkilenc városban az ügynökség által koordinált Zöld Busz Program részeként – közölték. A pályázatra a köznevelési intézményeket fenntartó tankerületi központok tevékenységét irányító és ellenőrző Klebelsberg Központ nyújthatott be egyedi támogatási kérelmet. A beszerzendő akkumulátoros elektromos iskolabuszok a Magyar Állam tulajdonába, a Klebelsberg Központ vagyonkezelésébe, az egyes tankerületi központok üzemeltetésébe kerülnek majd. A korszerű, zéró helyszíni károsanyag-kibocsátással és alacsony zajterheléssel üzemelő járművek több városban állnak majd forgalomba, s kiderült, Egerbe is jut majd belőlük.

A programban eddig 135 autóbusz állt forgalomba, közlekedtetésük évente mintegy 8200 tonnával csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást, ami 110-115 ezer kifejlett lombos fa éves szén-dioxid-megkötésének felel meg. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában