heves megye

2017.11.18. 06:50

Egyre nő a tojás ára: csak találgatni lehet, mennyinél tetőzik

Vajon mennyit vagyunk hajlandóak kifizetni érte? Megnéztük, milyen árakkal lehet találkozni.

Berecz Renáta, Hliva Éva

Szemlátomást szalad fölfelé a tojás ára, s e tényről a Baromfi Termék Tanács­ is biztosított mindenkit nemrégiben. Közleményükben kifejtik, az idén olyan problémák nehezítették a hatékony termelést, mint a közelmúlt­beli fipronilos rovar­irtó szeres tojásszennyezés, valamint az év eleji madár­influenza, melyek szerte Európá­ban gondot okoztak, sok madarat kellett levágni, ami miatt visszaesett a tojástermelés is.

Egyelőre csak találgatni lehet, mennyinél tetőzik az ár. Rosszkor jött nagyon mindez, hiszen a karácsony közeledtével egyébként is megnő a kereslet a tojás iránt. Megnéztük, milyen árakkal lehet találkozni.

Zaránkon 2002 óta működtetik­ baromfitelepüket ­Lászlóék, ahol nagyjából húszezer tyúkot tartanak. Mélyalmos rendszerben tartják az állatokat, szabadon kapirgálhatnak az ólban, a kétlábúakat pedig állatorvos is ellenőrzi. Náluk szerencsére nem volt madárinfluenzától­ megbetegedett állat, s a fipronilos botrányban sem szerepeltek, hiszen nem használták a vegyszert. Lászlóné Nagy ­Marianna úgy fogalmazott, az egész Európát­ érintő betegség következményeit figyelhetjük meg, s mivel a levágott állatok pótlása időbe telik, várhatóan egyelőre nem csökken a tojás ára. A telep egyik tulajdonosa azt is elmondta, hogy keltetéstől számítva nagyjából 25 hét múlva kezdenek el tojni a tyúkok, emiatt jövő tavasszal állhat vissza a termelés korábbi üteme az érintett telepeken. Szerinte még biztos emelkedni fog a tojás ára, s úgy hallotta, már a nagybani piacon is 48 forint körül adják a terméket.

A szárnyasok körében elterjedt madárinfluenza-járvány miatt rengeteg jószág pusztult el Képünk illusztráció Fotó: Korsós Viktor

– Mivel csökkent a kínálat, ezért megnőtt a kereslet a tojás iránt, ám ezzel nem tud lépést tartani az ágazat. Úgy tudom, nagyobb cégek körlevelet is írtak a vevőiknek, hogy bizonyos megrendeléseket már nem tudnak majd teljesíteni – jelentette ki Lászlóné.

Meglátása szerint rosszkor alakult ki ez a helyzet, hiszen ünnepek előtt amúgy is sokkal több tojás fogy. Tudják, hiszen ők is forgalmazzák. Hozzátette, hogy korábban telepük is működött, most már azonban csak a zaránki van meg, úgy látták, elég feladat ez is.

Gyöngyös piacán és a környéken is több helyen ­Lászlóék tojásai kerülnek a ­pultokra. A ­piac egyik ­kiskereskedője azt közölte, ő már évek óta innen­ rendeli a készletét, amellyel nemcsak ők, hanem a vásárlóik is elégedettek. Megkért, hogy ne közöljük a nevét, de elmondja, az elmúlt hetekben öt forintonként drágult a tojás. Náluk jelenleg ötven forint egy közepes méretű. Hozzáfűzte, ez biztosan drágul még az idén, karácsonyra nem kizárt, hogy eléri a 60 forintot darabja. Azt mesélte, a ­vásárlóik ugyan megjegyzik, hogy egyre drágábban jutnak hozzá, de ugyanúgy megveszik. Náluk az ár növekedése miatt nem lett kisebb a termékforgalom. Úgy fogalmazott, mindenképp kell tojás a főzéshez, sütéshez, muszáj, hogy megvegyék, legfeljebb más alapanyagokon spórolnak az emberek.

Rejtély, hogy mikorra normalizálódhat a tojások árát növelő jelenlegi helyzet

A drágulással alapvetően nem sok mindent lehet kezdeni, vagy megvesszük a tojást, vagy nem. Ezt az élelmiszert azonban igen gyakran használjuk a mindennapok során, így jó lenne tudni, milyen árfekvésre lehet számítani. Megkerestük a témában illetékes Heves Megyei Agrárkamarát, tudnak-e valamilyen információ­val szolgálni a tojás ­várható drágulásáról, s arra is rákérdeztünk, vajon mikorra normalizálódhat a helyzet. Egyelőre azonban ők sem tudnak többet mondani annál, amit korábban a Baromfi Termék Tanács közölt. Így nem marad más, ha tojást akarunk, most többet fizetünk. Hogy meddig, az viszont most még rejtély.

 

Címkék#civil élet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában