eger

2017.07.27. 16:44

Gombát sokan keresnek, de fő az óvatosság

Itt a gomba szezonja, a Bükkben több helyütt látható, a túrázók letérnek egy-egy elágazónál, abban reménykedve, hogy az áhított gombára lelnek. Vinczéné Korózs Zsuzsanna gombaszakértővel a gombaszedés kulisszatitkairól beszélgettünk.

Verebélyi Márta

Az erdőkben gombázni kellemes és hasznos időtöltés. Az ügyes gyűjtő számos fajtát szedhet belőle Fotó: Laufer László

A gomba sokoldalúan felhasználható a konyhában, nagyon jól illik például húsokhoz, de remek pörkölt is készülhet belőle, töltelékekhez is kiváló. Nem is lehet véletlen, hogy sokan lelik örömüket abban, ha gombát kereshetnek – és találnak is persze. Ám nem árt az óvatosság.

Vinczéné Korózs Zsuzsanna Fotó: Berán Dániel

– Mindig érdemes bemutatni a gyűjtött gombát, hogy száz százalékig biztosak lehessünk abban, ehető gombát szedtünk – mondja ­Vinczéné Korózs Zsuzsanna gombaszakértő. – Kosárba érdemes szedni, hogy szellőzzön, és fontos figyelni arra is, hogy a fajokat szedés közben elkülönítsük egymástól. Így elkerülhetjük ugyanis, hogy gyilkos galóca kerüljön a jó, ehető gombák közé – teszi hozzá.

A szakember megosztja velünk azt is, nagyon figyelni kell arra is, hogy a gomba teljesen ép legyen, ne legyen se túl kukacos, se penészes.

A szedett gombát mindig érdemes vizsgáltatni Fotó: Lang Róbert

– Ha nem ismerünk egy fajt, akkor inkább ne szedjük le mindet – közli ­Vinczéné Korózs Zsuzsanna. – Levehetünk belőle egy keveset, majd ha vizsgálat után kiderül, hogy ehető, még mindig visszamehetünk érte. Nem árt egyébként, ha elvégzünk egy alapfokú gombatanfolyamot. De manapság már sokan az internet alapján tájékozódnak a fajokról, és hozzáteszem, hogy egész jól. Ám természetesen az internet sem helyettesíti a vizsgálatot!

Az erdőkben gombázni kellemes és hasznos időtöltés. Az ügyes gyűjtő számos fajtát szedhet belőle Fotó: Laufer László

A gombaszakértő kitér arra is: fontos, hogy legalább néhány fajt felismerjünk, például a mérgező gyilkos galócát. Ennek gallérja, bocskora van, fehér lemezei, sárgás-zöldes színe, márványozott tönkje. Ezekből minden évben visznek bőven hozzá. Zsuzsanna elárulja, hogy nagyon alattomos a gombamérgezés: az evés után, este még jól érezzük magunkat, reggelre pedig – ahogyan ő fogalmaz – elszabadul a pokol. Az egyik fő tünet a hányás, s bizony a gomba károsítja a májat. Túlélhető a gombamérgezés, ám ez nagyon ritka.

Több nap után is mérgezhetnek

A gyilkos galócát sokszor összetévesztik a csiperkével és a kékhátú galambgombával. Ám huncutabb gombák is akadnak a gyilkos galócánál – tájékoztat a szakértő –, ilyenek a pókhálósgombák. Ezek első evésre, sőt, másodikra sem okozhatnak problémát, ám harmadjára már annyi méreganyag halmozódik fel, hogy veszélybe kerülhet az életünk. Ügyelni kell továbbá a védett gombákra is, ilyen például a császárgalóca. Az eszmei értéke ötezer forint.

 

Alkohollal együtt is bajt okoznak

Zsuzsanna óva int, hogy a tárolók mellől szedjük le a gombát, hiszen a nehézfémek felhalmozódnak benne. A Bükkben elsősorban sárga rókagombát, nyári és bronzos vargányát, galambgombákat és érdestinórut találhatunk. Keserűgombára is bukkanhatunk, de ez utóbbit nem mindegy, hogy hogyan készítjük el, hiszen bár ehetőek, finomak, hasmenést okozhatnak. Akadnak olyan fajok is, amelyek alkohollal együtt mérgezőek, ilyenek a tintagombák.

Verebélyi Márta

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában