eger

2017.11.21. 19:34

A NASA csodái érkeztek Egerbe

A NASA holdkőzet gyűjteményének darabjait is láthatták azok az érdeklődők, akik kedd délután ellátogattak a Líceum kápolnájába, Dr. Bérczi Szaniszló, az ELTE nyugdíjas, vagy ahogy ő fogalmazott, „önkéntes” tanárának előadására.

J. H.

A vendégek is szemügyre vehették a holdköveket Fotó: Berán Dániel

– Jövőre immár huszonöt éve lesz annak, hogy az Egyesült Államok Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatalával, azaz a NASA-val aláírtunk egy kölcsönzési egyezményt, melyet évente megújítunk. Az előadásom a NASA egyetemek részére juttatott részgyűjteményéről, oktatási anyagáról szólt. Mi a holdkőzeteket földi iparágakkal, például porcelángyártással hasonlítjuk össze, hiszen a végtermékek sokszor hasonló, azaz egy kőzet vékony csiszolata – nyilatkozta a nyugalmazott egyetemi docens.

Hozzátette: az Apollo-11 kivételével minden expedícióból érkeztek minták Egerbe. A csodaszép, áttetsző és színes kőzeteket mikroszkóp alatt a nézőközönség is megvizsgálhatta. A gyűjtemény hat korongba öntött apró mintából áll és van tizenkét vékony csiszolat. Ám – jegyezte meg a professzor – ebben az esetben nem a mennyiség számít.

A vendégek is szemügyre vehették a holdköveket Fotó: Berán Dániel

J. H.

Fotó: Berán Dániel

 

Címkék#egér

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában