heves megye

2017.07.29. 08:14

Jönnek és mennek is a vendégmunkások

Néhány hete újabb könnyítéseket vezetett be a Nemzetgazdasági Minisztérium az Ukrajnából és Szerbiából érkezett vendégmunkások foglalkoztatására.

Barta Katalin

A kerecsendi ABC bejáratán ott a tábla a cirill betűs kiírással: használjanak kosarat. A vendégmunkásoknak szól, akik ott vásárolnakFotó: Berán Dániel

Kerecsend központjában az ABC-ben jó ideje cirill betűkkel kiírva is megjelentek a tájékoztató feliratok a bejáratnál, s az áruk mellett. Érdeklődésünkre az üzletben dolgozók elmondták, erre azért volt szükség, mert egy ideje megszaporodtak az ukrán vendégmunkások, akiket gördülékenyebben lehet kiszolgálni, ha az anyanyelvükön tájékoztatják a legfontosabb tudnivalókról.

A környékbeli üzemekben jó ideje alkalmaznak Ukrajnából érkezett munkavállalókat, hiszen égető a munkaerőhiány, ám a foglalkoztatásukkal kapcsolatban akadtak-akadnak gondok. Rácz József, a közeli gombatermesztő és -feldolgozó üzem ügyvezetője azt mondja, volt idő, amikor viszonylag sokan érkeztek munkát keresve az üzembe, azonban az alkalmazásuk számos adminisztratív teendővel járt.

Sokan a munkavállalási engedély megszerzését követően csomagoltak és továbbálltak. Ennek birtokában ugyanis Európa más országaiban jóval magasabb bérért tudnak munkát vállalni. Ma is dolgoznak az üzemben, ám jóval kevesebben, mint pár hónappal ezelőtt. Több személyt is örömmel alkalmaznának, hiszen számukra komfortos szállásokat is kialakítottak, ám hiába az erőfeszítés, ha csak átmenetileg maradnak a környéken.

A kerecsendi ABC bejáratán ott a tábla a cirill betűs kiírással: használjanak kosarat. A vendégmunkásoknak szól, akik ott vásárolnak Fotó: Berán Dániel

Itt egyébként a bérezés főként a teljesítmény függvénye. Beszéltünk olyan gombaszedő asszonnyal is, aki havonta megkeresi a 230 ezer forintot is, igaz ezért rengeteget dolgozik.

Idén tavasszal megyénkben a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezett fórumot a külföldi munkavállalók alkalmazásának lehetőségeiről és hazai tapasztalatairól. A tanácskozáson több mint tíz jelentős megyénkbeli cég képviselője vett részt, akiket érdekelt a téma. Közülük öt vállalkozást kerestünk meg azzal a kéréssel, mondjanak néhány mondatot az eddigi tapasztalataikról.

Egyikük sem kívánt élni a lehetőséggel, mondván, egyelőre nem tekinthető igazán sikertörténetnek a külföldi munkavállalók alkalmazása, a könnyítések ellenére sem.

A Nemzetgazdasági Minisztérium a hazai vállalkozások sürgetésére idén júniustól könnyített a szabályokon. A szomszédos országokból érkező, nem európai uniós állampolgároknak bizonyos munkakörök betöltése esetén nincs szükségük munkavállalási engedélyre Magyarországon. A változás értelmében tehát munkavállalási engedély nélkül lehet foglalkoztatni a szomszédos Szerbiából és Ukrajnából érkező munkavállalókat meghatározott hiányszakmákban.

A rendeletmódosítás negyvenegyféle munkakörre vonatkozik, amelyek között megtalálható az informatikus, a mérnök, a programozó, az épületgépész, a járművezető, az építőipari szakmunkás, a varrónő, az asztalos és az ápoló végzettségű munkavállaló egyaránt. Továbbá bizonyos élelmiszeripari foglalkozások, egyes éttermi dolgozók és a kőművesek esetében sincs szükség munkavállalási engedélyre.

Mind a szerb, mind az ukrán állampolgárok vízummentesen tartózkodhatnak hazánk területén kilencven napig, azonban ha ennél hosszabb ideig kívánnak dolgozni, akkor tartózkodási engedélyt kell szerezniük.

Nem zökkenőmentes a külföldi munkavállalók integrálása sem. Több olyan eset is előfordult az elmúlt időszakban, hogy az engedély kiállítását, majd a munka felvételét követően az ideérkezett munkavállalók továbbmentek valamelyik nyugat-európai országba – mondta el az ipar területén a legtöbb helyen jelen lévő Vasas Szakszervezeti Szövetség (VSZSZ) alelnöke. László Zoltán hozzátette, ez a lehetőség törvényes, ugyanis az itthon kiállított engedély az egész unió területére érvényes, a lelépett munkavállalók száma meghaladhatja a több ezer főt.

Júniustól újabb könnyítések

A munkáltatók kötelesek bejelenteni az engedélymentes foglalkoztatást a munkaügyi központnak, legkésőbb a foglalkoztatás megkezdésének napján, a foglalkoztatás megszűnését pedig legkésőbb az azt követő napon. Az ezekről szóló dokumentumot és igazolást a jogviszony lezárását követő három évig meg kell őriznie a munkaadónak. A szerb és ukrán állampolgároknak kötelező igazolniuk szakmai képesítésüket a munkaviszonyuk megkezdésekor a munkáltatónak. A mostani változtatásban fontos szempont, hogy az ukrán állampolgárok június óta jöhetnek Magyarországra vízummentesen. Ez a lehetőség a szerb állampolgároknak már 2009 óta biztosított volt.

Barta Katalin

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában