maklár

2017.12.11. 17:22

Ahol élmény a tanulás: az összefogás a maklári iskola titka

Bebizonyították, a pályázatokon túl is van élet.

Süli Kinga

A diákok számára igyekeznek élménnyé tenni a tanulást a maklári intézményben Fotó: Márkus Attila

Nagy büszkeség egy település számára, ha az iskolája annyira népszerű, hogy év közben is folyamatosan jelentkeznek át diákok más községekből. Ez a helyzet a Maklári I. István Általános Iskolában is.

Az intézményre már több nagyvállalat is felfigyelt, nemrégiben pedig bekerültek a Microsoft Innovatív Iskola Programjába is. Az iskolába jelenleg száznyolcvan diák jár, zömében maklári és nagytályai gyermekek, de számos környékbeli településről is járnak tanulók az intézménybe. A tanárok minden diákot név szerint ismernek, és akármilyen rohanásban is vannak, mindenkihez van egy-két jó szavuk.

– Kicsi, de családias iskola a miénk, ez az egyik fő oka, hogy a szülők szívesen íratják ide a gyermeküket. Nyilván az is fontos, hogy az oktatás magas színvonalú, igyekszünk újabb és újabb tanítási-tanulási módszerekkel megismerkedni, ezeket bevezetni, emellett folyamatosan fejleszteni az intézményünket – részletezte az iskola sikerének titkát Martonné Augusz­tin Katalin. Az intézmény igazgatója arról is beszélt, az iskola nem hátrányos helyzetű településen található, így nem sok pályázaton tudnak indulni, mivel a legtöbb tender ilyen intézményekre van kiírva. Viszont sok támogatást kapnak az önkormányzattól, a településen lévő vállalatoktól, és a szülői munkaközösségtől is.

A diákok számára igyekeznek élménnyé tenni a tanulást a maklári intézményben Fotó: Márkus Attila

– Elsősorban a támogatóinknak köszönhető, hogy az iskola ilyen szép és rendezett. A szülői munkaközösség a tanárokkal együttműködve például minden évben szervez programokat, a bevételt pedig az intézmény felszerelésére fordítják, ennek köszönhetően vásároltunk már új padokat, székeket és szekrényeket. Három okostáblát is vettünk, ez szintén a szülők, az önkormányzat és cégek segítségével valósult meg. A wifit szintén a szülőknek köszönhetjük, ők vásárolták a routereket, és ők is szerelték fel a tantermekben – emelte ki az intézményvezető. Hozzátette, további fejlesztések is várhatók, mivel egy nagy elismerésben részesültek nemrégiben.

– Idén a tankerület támogatja az új wifihálózat kialakítását. Ez azért is szükséges, mert iskolánk a 2017/18-as tanévben Microsoft innovatív iskola lett, sokat fogunk a gyerekekkel interneten dolgozni. A cél, hogy színesebb, hatékonyabb, a 21. századi követelményeknek megfelelő órákat tudjunk tartani a diákjainknak – számolt be Martonné Augusztin Katalin. Kiemelte, az önkormányzat teljes erejével támogatja az intézményt. Nekik köszönhetően újult meg a tornaterem, az iskola mellett pedig sportközpontot építettek, ez szabadidőben és testnevelésórákon is használható. Ettől a tanévtől pedig a jól tanuló diákok a maklári és a nagytályai önkormányzattól ösztöndíjat is kapnak. Az intézményvezető elárulta, nagy álma, hogy elérje, a nyolcadikos diákok junior nyelvvizsgát tegyenek. A kilencvenes évek első felében kezdték el emelt szinten oktatni az angol nyelvet az intézményben, azóta 7. és 8. osztály végén nyelvi vizsgát tesznek a maklári diákok, a nyolcadikosok esetében ezt szeretnék junior nyelvvizsgával kiváltani.

Nemzetközi szinten is sikeresek

Az intézmény kifejezetten büszke tehetséges diákjaira. A maklári kötélugrók nemzetközi szinten is elismertek, több világbajnokot nevelt ki a klub. Ezen kívül a tanintézményben nagy hangsúlyt fektetnek a biztonságos közlekedésre nevelésre is, saját tanpályájuk van, tanulóik számos hazai és nemzetközi versenyen bebizonyították már tudásukat, ezért kapták meg a Közlekedésre nevelés kiváló iskolája címet.

A 2015-ös kompetenciamérés adatai alapján pedig a legtöbb hozzáadott pedagógiai értéket teremtő magyar iskolák közé került az intézmény, kiemelkedő teljesítményű iskola lett. Több diákjuk is elnyerte már a Magyarország jó tanulója – jó sportolója címet, vagy éppen a Junior Prima díjat, tovább öregbítve ezzel az iskola jó hírét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában