eger

2018.03.21. 16:10

Miről kérdezték az egrieket?

Az LMP-s Komlósi Csaba szerint közpénzen rendelt politikai kutatást Eger. A város úgy reagált: az egriek közélettel, önkormányzati munkával kapcsolatos véleményét kérték ki.

P. A.

Közpénzből, összesen 13 millió forintból rendelt meg politikai tartalmú közvélemény-kutatásokat az egri önkormányzat 2014-ben és 2017-ben – mondta Komlósi Csaba szerdai sajtótájékoztatóján. Az LMP önkormányzati képviselője azt mondta, a 35 kérdésből álló kérdéssor jó része a válaszadók politikai preferenciáját firtatta.

Szavai szerint a kérdések többsége nem releváns a város számára, hiszen egyebek között arra kerestek választ, hogy az egriek szavaznának-e ellenzéki jelöltre.

– Feltételezem, hogy a valódi megrendelő nem az önkormányzat, hanem a Fidesz, amely így megkárosította a várost, az egrieket – mondta, hozzátéve a kutatásról és annak eredményéről sem a képviselők, sem a megyeszékhelyen élők nem értesültek.

Az önkormányzat úgy reagált: a város az elmúlt egy évben három kutatást rendelt meg. Mint írják, ebből kettőt ezer embert érintő, országos mintával végzett a Nézőpont Intézet, s a 25 kérdés kizárólag a turizmus, idegenforgalom és városmarketing területét érintette.

„A kérdezők a médiafogyasztási szokások, a települések népszerűsége, a vakációs szokások és döntések, a kedvelt úticélok, Eger megítélése, a város jellemzőivel kapcsolatos megállapítások, Eger nevezetességeinek népszerűsége, ismertsége témájában mérték fel az emberek véleményét. Ezt demográfiai és médiafogyasztás szerinti bontásban részletezték összefoglalójukban.

Mindez a hatékony, célzott egri marketing munkát segítette, s mint ismert, Eger népszerűsége hatodik éve folyamatosan növekszik, tavaly rekordot döntöttek az idegenforgalmi adatok.

A harmadik kutatás 35 kérdést tartalmaz, 500 fős, helyi mintavétellel érdeklődtünk a városlakók médiafogyasztási szokásai, a városfejlesztés céljai és megítélése, a városi közszolgáltatások és a Polgármesteri Hivatal munkájának értékelése iránt. Emellett egy olyan kérdéssor szerepelt a kutatásban, amely a helyi közéleti munka, az egri érdekképviselet megítélésére és az egri közéleti szereplők tevékenységére vonatkozott. Az országos folyamatok helyi leképzésével folyamatosan foglalkozunk, fontos, hogy ismerjük az egriek véleményét, az egri közéleti történésekkel kapcsolatos álláspontját.

A három kutatás eredményeit számos szakmai anyagban, döntés-előkészítésben, közgyűlési előterjesztésben használtuk, valamint különböző témákhoz kötődően sajtónyilatkozatokban ismertettük.

A fedezet a költségvetésben, e célra nevesített címszámon: a „Városi közszolgáltatások fejlesztése (helyzetfelmérés, javaslatok)” nevű költségvetési soron állt rendelkezésre. Mindez a büdzsé elfogadásakor szerepelt Eger 2017-es költségvetésében, melynek tárgyalásában Komlósi Csaba képviselő úr is részt vett.

Az LMP országgyűlési képviselőjelöltje a napokban betekintést kért az egyébként korántsem titkos kutatási anyagba, ám mielőtt ezt megtette volna, a sajtó elé állt állításaival. Mindenki számára szerencsésebb lett volna, ha ezt fordított sorrendben teszi, mert sajtónyilatkozata a részletek ismerete nélkül másra nem, csak politikai hangulatkeltésre alkalmas” – zárul a reakció.

Címkék#egér

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában