eger

2017.07.27. 10:42

Kiépül a várak és a kastélyok láncolata

Az egri vár újabb jelentős felújítása akár már idén is elkezdődhet.

Süli K.

Az egri vár újabb jelentős felújítása akár már idén is elkezdődhet

Fotó: Berán Dániel

Jó ütemben halad a nemzeti kastély- és várprogram – tájékoztatta nemrégiben a Magyar Távirati Irodát Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram végrehajtásáért felelős miniszteri biztos.

Az 55 milliárd forint keretösszegű programban országszerte harminckilenc épület újul meg az elkövetkező években, mégpedig húsz kastély és tizenkilenc vár, amelyek között két Heves megyei is található, az egri, valamint a siroki.

Az egri vár újabb fejlesztése valószínűleg már az idei esztendőben elkezdődik, ezzel szemben a siroki erődben végzendő munkálatok kezdetéről egyelőre nincs ­információ, ott valószínűleg csak a következő években várható további korszerűsítés.

Virág Zsolt elmondta: az első ütemben huszonkét épület újul meg, amelynek a GINOP pályázati támogatási szerződéseit már megkötötték. A második ütemben ­megújuló tizenhét létesítmény esetében pedig már végzik a pályázatok kidolgozását és hamarosan beadják azokat. Az épületek majdnem felénél már lezárultak, a többinél pedig még tartanak a megalapozó restaurátori, régészeti és falszövetkutatások, ezen felül már elkészültek a levéltári, valamint az építéstörténeti kutatások is.

A kastélyokat és a várakat a tervek szerint egységes rendszerben működtetik a későbbiekben.

Elkészült a nemzeti ­kastély- és várlánc arculata, valamint az ezeket egységbe foglaló kastély- és várkártya prototípusa is. Mindezek elsődleges célja, hogy a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram a műemlék-helyreállítás és az örökségvédelem szempontjai mellett egységes, Európában­ is jól értékesíthető turisztikai termékcsomag legyen. Továbbá az is az elképzelések közé tartozik, hogy az új modellnek köszönhetően a kastélyok és a várak anyagi tekintetben önfenntartókká váljanak.

Süli K.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában