Természetjárás

2018.10.08. 17:15

Négy csodás kilátó, ahonnan minden túrázónak látnia kell egyszer Heves megyét

Megérkezett az ősz, és a természet napról-napra színesebb arcát mutatja meg az erdőjáró szemeknek. Természetjáró sorozatunk következő állomásában összeszedtük a megyénkben található kilátók négy gyöngyszemét.

Heol

Egy hétvégi kirándulás alkalmával érdemes ellátogatni az állábiakban bemutatott kilátókhoz, melyek szemet gyönyörködtető panorámájukkal izgalmas élményekkel gazdagíthatják a szépre vágyó kirándulókat.

Galya-kilátó

A Galya-kilátó (korábbi nevén Péter hegyese-kilátó) a Galya-tető egyik csúcsán, a 955 méter magas Péter hegyesén álló, az Országos Kéktúra útvonalán található kilátó. Az ország legmagasabban álló, kifejezetten e célból épült kilátója. Tetőterasza 360°-os panorámát biztosít, kelet felé a kéklő Bükk látható, nyugatra a Börzsöny és a Cserhát tájai, északra pedig a szlovák hegyvonulatokat figyelhetjük meg. Tiszta időben a Mecsekig, illetve a Magas-Tátráig is ellátni. Két emeleten 3×5 fő részére bivakszállásokat alakítottak ki, melyek az ország legmagasabban fekvő szálláshelyei. A szálláshelyek lámpával, konnektorral felszereltek. Mosdó, WC és zuhanyzó az épület lábától 250 méternyire található.

Millenniumi kilátó

A Kalapat-hegyi kilátó, más néven Millenniumi kilátó az ezredfordulón épült. A 625 méter magas Kalapat-tetőn álló kilátótornyot 2000. augusztus 20-án adták át. A Szilvásváradi börtönmúzeumtól induló millenniumi tanösvényen gyalog mintegy fél óra alatt juthatunk föl hozzá. A torony teljes magassága 33 méter, a kilátószint 20 méter magasan van. A toronyban tizenhét pihenő szintet építettek ki. A mintegy 330 köbméter beton felhasználásával készült alapra erdélyi ácsok építették a 150 tonnás, szibériai vörösfenyő szerkezetet, aminek az erősítéséhez 20 tonna vasat, illetve acélt is felhasználtak. A tetőszerkezetet vörösrézzel borították, az építmény tetején egy háromméteres fémzászló díszlik. A kilátótoronyból körpanoráma nyílik, látható többek között Szilvásvárad, a Bél-kő, a Szalajka-völgy, az Istállós-kő, a Gerenna-vár, távolabb pedig a Mátra is.

Sástói-kilátó

Sástón található az egyik legszebb panorámát nyújtó mátrai kilátó, amit egy üzemképtelen fúrótoronyból alakítottak ki. A torony 50 méter magas, kilengése igen nagy, tetején és oldalán adó-vevő és adósugározó készülék található. A valamikori olajfúró torony megmászásával csodálatos panoráma tárulhat elénk, a Mátra déli lankáit az alant elterülő Gyöngyöst és kisebb településeket jól látni, de kristálytiszta időben akár a budai hegyek is láthatók.

Szarvaskő, Vodafone-kilátó

A várral szemközt magasodó hegyre épült egy átjátszótorony, amely köré- természetvédelmi okokból – fából ácsolt kilátót építettek 2004 év végén adták át a kirándulók nagy örömére. A falu központjából egy kellemes, ám meredek sétával megközelíthető a torony, melyről csodálatos kilátás nyílik a települést körbeölelő dombokra de a Bükki Nemzeti Park délnyugati része, sőt Eger városa is látható.

Forrás: Wikipedia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában