EGER

2018.10.14. 16:55

Élő magyar festészet 2018 címmel nyílt kiállítás

Három generáció közel kétszáz képe látható a városban egy hónapon át.

Sz. K.

Élő magyar festészet 2018 címmel nyílt kiállítás szombaton a Kepes Intézetben. A Magyar Festészet Napja rendezvény idei programsorozatának Eger az egyik kiemelt, vidéki helyszíne.

A meghívásos tárlaton magyar festők három generációjából válogattak a kurátorok, november 13-ig közel kétszáz festmény látható. Kassai Hajnal, az Emberi Erőforrások Minisztériumának Múzeumi Főosztályának vezetője kijelentette, immár 17. alkalommal rendezik meg a festészet ünnepének számító Magyar Festészet Napja központi rendezvényét.

Ez a kulturális esemény az ország legnagyobb művészeti mozgalma Fotó: Huszár Márk

Verebes György, a Magyar Festészet Napja Alapítvány elnöke elmondta, a tárlat életre keltése ugyanolyan csapatmunka, mint amilyen a kiállított alkotások összessége. Habis László polgármester arról szólt, szeretnék, hogy kormányzati segítséggel az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címre pályázó hat magyar város, köztük Eger is hozzájárulhasson egy-egy programelemmel a leendő győztes bemutatkozásához. Így 2023 a magyar kultúra éve lehetne Európában.

 

A megnyitón átadták az Életműdíjat egy 70 év feletti mesternek, Orosz Jánosnak. A Magyar Művészeti Akadémia Festészeti-díját a középgeneráció egy jeles képviselője, Szilágyi János kapta, a Maticska Jenő-díjat egy fiatal tehetség, Czene Márta, valamint Eger város díját Nádas Alexandra vehette át.

Az önkormányzati intézmények, s kulturális partnereik együttműködésével a Ziffer Sándor Galériában, az Egri Érseki Palota Turisztikai Látogatóközpontban, a Templom Galériában, valamint az Arkt Galériában láthatók a kiállítások a Magyar Festészet Napján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!