könyvhét

2019.06.13. 19:00

Elkezdődött az írott szó ünnepe Heves megyében is (fotókkal)

Rendhagyó módon két helyen nyitotta meg kapuit Egerben az idei könyvhét. Bár az Eszterházy tér átalakítása miatt a rendezvény „kettészakadni” kényszerült, értékéből mit sem vesztett. Sőt. Gyöngyösön idén nagyszabású ünneplést tartottak.

J. M., Süli K.

fát ültettek a Múzsák Ligetében Dsida Jenő emlékére

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Berán Dániel

A megyeszékhelyen Martonné Adler Ildikó nyitotta meg a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár ünnepi programjainak sorát. Beszédében a fiatalok olvasásra buzdításának jelentőségéről szólt, s aláhúzta, ebben Egerben óriási szerepet vállal a Bródy Sándor Könyvtár, akik igyekeznek minél izgalmasabb helyekre elvinni a könyveket, például a strandra és a plázába is. A rendezvénysorozatra látogatóknak azt kívánta, mindenki találjon magának könyvet.

 

Szabó Zsolt művelődéstörténész is szólt az egybegyűltekhez. Mint mondta, a jó bornak is kell a cégér, így kell a könyvnek is, hogy megismerjék, megszeressék. Ő is felhívta a figyelmet a fiatal nemzedék megszólítására, szerinte a könyvhét remek lehetőséget biztosít erre.

A köszöntőket követően a hagyományokhoz híven fát ültettek a Múzsák Ligetében Dsida Jenő emlékére. A vadkörtefát Lisztóczky László és Szabó Zsolt helyezte a földbe, utóbbi reményét fejezte ki, hogy a növény környezete még a következő nemzedékek számára is fontos találkozási hely lesz.

Fát ültettek a Múzsák Ligetében Dsida Jenő emlékére Fotó: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap

– A KSH legfrissebb kulturális fogyasztási szokások kutatása szerint míg a rendszerváltás előtt minden második ember olvasott, most már minden negyedik, a nők többet, mint a férfiak. Előbbiek nők napi tíz percet, férfiak ennek felét töltik ezzel a tevékenységgel – idézte fel Nyári Krisztián író a gyöngyösi nyitóünnepség díszvendége.

Szerinte nincs annak alapja, hogy az internet elveszi az olvasástól a kedvet. Úgy fogalmazott, nem félni kell a világhálótól, hanem felhasználni az olvasás népszerűsítésére.

Idén először Gyöngyös is nagyszabású szabadtéri rendezvénysorozattal készült az Ünnepi Könyvhétre. Az olvasást népszerűsítő programok az önkormányzat főszervezésében, a Mátra Művelődési Központ, a Líra Könyvesbolt és a Vachott Sándor Városi Könyvtár támogató közreműködésével valósul meg. A városi rendezvény az országos programsorozattal egyszerre, csütörtökön kezdődött, és szombat délben zárul.

Gyöngyösön is nagyszabású programmal ünnepeltek Fotó: Czímer Tamás / Heves Megyei Hírlap

Hiesz György polgármester a helyi szerzők és a helyi irodalom jelentőségére hívta fel a figyelmet, és kiemelte, hogy épp a napokban jelent meg a városi könyvtárban működő Vachott Kör legújabb antológiája, melyben gyöngyösi és gyöngyös környéki szerzők művei olvashatók.

A megnyitón díjazták a könyvhétre meghirdetett szerelmeslevélíró pályázat nyerteseit. A felhívásra huszonöt alkotás érkezett. Az első helyezettnek járó díjat Tiszlavicz Mária kapta meg, a második Andráss Zsolt, míg a harmadik díjazott Nagy Tünde, a gyöngyösi Arany János Általános Iskola diákja lett. A közönségdíjat Juhász Domonkos, a gyöngyösi Felsővárosi Általános Iskola tanulója vehette át.

A programsorozat este író-olvasó találkozóval folytatódott, ahol Nyáry Krisztiánt és műveit ismerhették meg az érdeklődők. Pénteken 17 órától a Fő téren helyi szerzők: Molnár G. Krisztina, Pásztor Piroska és dr. Végh Attila mutatkozik be, és avat be a szerzői lét titkaiba. Szombaton 11 órától a Fő téren a gyerekek Finy Petra költő-íróval találkozhatnak, aki interaktív író-olvasó találkozóra várja az óvodásokat és a kisiskolásokat, akik már 10 órától kézműves foglalkozáson készíthetik el könyvjelzőjüket vagy tervezhetnek könyvborítót a városi könyvtár gyermekkönyvtárának jóvoltából.

Kézműveskedés, koncert a palota udvarán

Az Érseki Palota udvarán is várják könyvheti rendezvényekkel az érdeklődőket Egerben. Itt a Tittel Pál Könyvtár, az Egri Főegyházmegyei Könyvtár és a Líceum Kiadó könyvkínálatából és programjaiból lehet válogatni. Lesznek előadások, koncertek, kézműves programok, és könyvtári beiratkozási lehetőséget is biztosítanak.

Balogh Ferenc, a Főegyházmegyei Könyvtár igazgatója a megnyitón úgy fogalmazott, sokszínű ünnepi programokkal adják fel a könyvhétre az ünnepi köntöst, testvérekként működnek együtt a kiállítók.

Nagy Andor, a Líceum Kiadó vezetője az írott szó jelentőségére hívta fel a megnyitón a figyelmet. Mint mondta, már megfeledkeztünk arról, milyen fontos, hogy leírjuk a gondolatainkat, pedig korábban komoly hagyománya volt ennek. Arról is szólt, bár egyre többször felmerül a kérdés, hogy szükség van-e még nyomtatott könyvekre, szerinte a válasz az, hogy természetesen igen, kiadójuk is ezen szellemiség szerint működik már 1996-óta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!