POKET

2019.06.12. 13:46

Könyvautomatával népszerűsítenék az olvasást Egerben

Innovatív olvasásnépszerűsítő projekt, így nevezi magát a zsebkönyveket kínáló nonprofit kezdeményezés, mely Budapestről indult, de már több vidéki városban is hozzáférhetővé teszi az irodalmat Krúdy Gyulától Esterházy Péterig.

P. E.

Az az egri POKET könyvautomata átadásakor elhangzott, később is események szerveződnek majd e pont köré.

– Két éve még magam is okostelefon-függő voltam. Ahogy körülnéztem a metrón vagy a villamoson, azt láttam, hogy mindenki beleszürkül az okostelefonjába. Arra gondoltam, ha már megkaptuk a rendszerváltást, éljünk a lehetőségeinkkel, nézzünk egymás szemébe. Ha pedig zavar a csönd, inkább egy kötetet kapjunk elő. A könyv olyan, mint a kokárda, ha meglátjuk egymásnál, tudjuk, hogy összetartozunk. Így talán egymás igazságára is kíváncsiak vagyunk. Büszke vagyok rá, hogy már az egriek is tagjai ennek a közösségnek – így idézte fel a nevéhez, illetve a Stalker csoporthoz kötődő projekt kezdeteit Vecsei H. Miklós, a Vígszínház színművésze a Dobó-téri átadón. A színész szerint az olvasás igénye a vidékiekben éppúgy felébreszthető, mint a budapestiekben, ezt igazolja, hogy egy év alatt százezret adtak el a pénztárcabarát POKET kötetekből.

 

– Eger iskolaváros, ezért fontos, hogy ne csak kávé- vagy bankautomaták sorakozzanak itt, hanem irodalomhoz is hozzájussanak a diákok. Ez a kezdeményezés is hozzájárul, hogy élettel töltsük meg a Dobó-teret. Az olvasás társas műfaj is lehet – mondta Habis László. Eger polgármestere kaphatta meg az első kötetet az új automatából, mégpedig Szabó Magda Az őz című regényét, melyet most adtak ki.

Zahovay Zoltántól, a POKET nonprofit vállalkozás ügyvezetőjétől megtudtuk, először hajmeresztőnek találta az ötletet, hogy olcsó zsebkönyvekkel rukkoljanak elő. Ám úgy gondolja, sok izgalmas ötlet tűnik először hajmeresztőnek, így belevágtak. Úgy fogalmazott, ez nem egy klasszikus vállalkozás, hanem kultúrmisszió. Az a céljuk, hogy országossá tegyék, s majd tíz fővárosi és húsz vidéki helyen jussanak hozzá a fiatalok a nívós olvasnivalóhoz.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!