NAGYKÖKÉNYES

2019.09.21. 07:00

Megyénkbeli a német zeneszerző verseny hat kiválasztottja között

A németországi Mannheimben, a ­Museum Weltkulturenben kiválasz­tották a Progressive Classical Music Award zeneszerző verseny győzteseit, köztük Molnár Viktort.

Tari Ottó

A Progressive Classical Music Awardot negyedik alkalommal rendezik meg. A verseny a mannheimi Twiolins hegedűduó, a Marie-Luise és Christoph Dingler testvérpárhoz kapcsolódik, akik 12 éves koruk óta játszanak együtt színpadon, nagy sikerű koncerteket adva a világ minden táján.

A megmérettetés eredményeként szeptember 28-án élőben mutatja be a világhírű Twiolins duó a 344 pályaműből kiválasztott legjobb hat zeneművet, s ezek között lesz a nagykökényesi Molnár Viktornak, a hazai fiatalok egyik legígéretesebb és legkiválóbb zeneszerzőjének az alkotása is.

Viktor 1993-ban született Hatvanban, majd a Liszt Ferenc Zeneakadémián végzett 2019-ben Varga Judit, Bolcsó Bálint és Vajda János hallgatójaként. Méltatói szerint tevékenysége nem korlátozódik a kortárs zenére, mivel aktív a popzene és a népszerű műfajok terén is, továbbá színházi és művészeti projektekben is részt vesz. Minden tekintetben kreatív művésznek tekinti magát. Munkáit számos hazai koncerthelyszín programjában mutatták be, ideértve többek között a Liszt Ferenc Akadémiát, a Művészetek Palotáját, az Óbuda Társaskört, de aktív közreműködője a bécsi és milánói előadásoknak is.

Molnár Viktort a hazai komponisták legígéretesebbjei között tartják számon Fotó: beküldött

A zsűri – amelyben a Twiolins testvérek mellett olyan kiváló hegedűművészek és zeneszerzők voltak, mint Julian Rachlin, Alekszej Igudesman és Benedikt Brydern – hat héten keresztül kereste a legjobb hat művet az ötven országból beérkezett 344 kompozíció közül. A döntősök – köztük Molnár Viktor – műveit először hallhatja a közönség élőben szeptember 28-án.

A döntőben szereplő legjobb hat versenyző végső sorrendjét a közönség határozza meg a bemutatók után. A verseny győztesének járó díj ötezer euró, a Twiolins által készített CD-felvétel, továbbá a nyertes kompozíció a duó következő turnéjának állandó repertoárdarabjává válik. A második hely háromezer, a harmadik pedig ezer euró pénzdíjjal jár. Az eseményt profi operatőrstáb rögzíti, s élőben közvetítik szeptember 28-án, szombaton, 20 órától az interneten. A közvetítés regisztrációjára 19 órától nyílik lehetőség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!