siker

2019.12.10. 11:30

Számos díjjal büszkélkedhet a fiatal, egri zongorista

Csibi Orsolya, az Egri Farkas Ferenc Zeneiskola növendéke nemrég második helyet szerzett Grazban a VI. Nemzetközi Bartók Béla Zongoraversenyen, ahol megkapta a Nemzetközi Bartók Zenei Társaság különdíját is. Legutóbb pedig első lett a Ferenczy György verseny második korcsoportjában. Az ifjú tehetséggel és tanárával beszélgettünk.

Szabó Katalin

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszár Márk

A diáklány felkészítő tanára, Kovácsné Gulyás Zsuzsanna elmondta, az ­ausztriai volt az első nemzetközi versenye Orsolyának, aki még nincs tizenkét éves. Tizenöt országból hat korcsoportban százan indultak a versengésen, melyen Orsolya második helyezést szerzett. Koncentrált és önfeledt volt a játéka, mint egy gyönyörű névjegy. Nem véletlen hát, hogy különdíjat kapott a Bartók-mű előadásáért.

– Orsival nagyon könnyű együtt dolgozni, hiszen rendkívül fogékony, gyorsan tanul, zenei elképzelései a dacára igen érettek. Sokat dolgozunk együtt, de ez nem fárasztó munka, hiszen töltődünk is egymástól. Szinte soha nem fárad el a munkában, és kimagasló képességű az ő korosztályában – fogalmazott Kovácsné Gulyás Zsuzsanna, aki negyven éve van a pályán.

Csibi Orsolya a kezdetekről elmesélte, egy egyszerű kis játék zongorán kezdett otthon játszani, főként népdalokat. Ezután beíratták zongoraórára, majd a marosvásárhelyi művészeti szaklíceumban folytatta, most pedig az egri zeneiskolában tanul. Példaképe pedig Liszt Ferenc.

Kovácsné Gulyás Zsuzsanna és Csibi Orsolya. Tökéletes az összhang tanár és tanítvány között Fotó: Huszár Márk / Heves Megyei Hírlap

A tanárnő úgy fogalmazott, tanítványa előadása nagyon tüzes és impulzív. – Jó szereplő típus, nincs benne görcs, rendkívül színpadképes. Szinte hallom, amikor átlényegül, s onnantól teljesen mindegy, ki hallgatja, ő csak játszik. Sok versenyen indult már, először a 2017–2018-as évben ért el kiváló eredményeket.

A Dunakesziben megrendezett Farkas Ferenc Zongoraversenyről az első és különdíjat hozta el, majd a nyíregyházi országos megmérettetésen második helyezést szerzett, s a legszebb romantikus mű előadásáért külön díjazásban részesült – részletezte a pedagógus. Megtudtuk, Orsolya az elmúlt hétvégén megrendezett IX. Ferenczy György Zongoraversenyen első díjat nyert korcsoportjában. Ez volt a zongoristák egyik legfontosabb megmérettetése kétszázhuszonöt növendékkel. Orsolya rendkívüli tehetség, ezért valószínűleg nem a klasszikus utat járja be, hanem nagy kiugrásnak lehetünk majd nála tanúi, véli a tanárnő.

– Fontos, hogy a szülei maximálisan támogatják őt, így a tehetsége ki tud bonta­kozni. Elengedhetetlen számára az iskolai háttér is, a zenében és tanulmányi téren egyaránt. A következő nagy célunk, hogy Orsolya bejusson jövő ősszel egy rangos prágai zongoraversenyre – közölte Kovácsné Gulyás Zsuzsanna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!