kultúra

2020.02.03. 17:30

A hagyományos kézműves technikákat adja át a hevesi népművészeti egyesület

Cél a tárgyalkotó népművészeti közösségek szakmai tevékenységeinek támogatása, a tudásátadás elősegítése, a közösségek erősítése és az utánpótlás biztosítása.

Szívesen fogadják az új érdeklődőket Fotó: Hevesi Hírportál

Több millió forintot fordíthat a Csillagvirág Népművészeti Egyesület a kézműves-foglalkozásainak megvalósítására, miután sikeresen pályázott a Csoóri Sándor Program kiírására. Cél a tárgyalkotó népművészeti közösségek szakmai tevékenységeinek támogatása, a tudásátadás elősegítése, a közösségek erősítése és az utánpótlás biztosítása.

Szívesen fogadják az új érdeklődőket Fotó: Hevesi Hírportál

Báder Vera, a Hevesi Népművészeti és Háziipari Szövetkezet elnöke korábban úgy fogalmazott, hogy a hagyományos kézműves technikák megőrzése közös feladat, éljünk a pályázat által biztosított lehetőségekkel!

A pályázat keretében több foglalkozást is szerveznek a Radics Udvarban, a Mátraderecskei Népművészeti Házban és a Recski Tájházban. Egyebek között Pataki Miklósné – a népművészet mestere – vezetésével működik a szálhúzásos hímzéstechnikát feldolgozó hímző szakkör a hevesi Radics Udvarban. Vermes Lajosné népi iparművész irányításával a szövő szakkör is megkezdte munkáját, kezdő és haladó csoportban adják át az ismereteket.

Ganevné Székely Katalin a Csillagvirág ­Népművészeti Egyesület közösségi termében a gyöngyfűzés technikájára oktatja a résztvevőket, míg a szálasanyag-készítők természetes anyagból Balogh Gyuláné Mártika vezetésével formáztak kis méretű használati tárgyakat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!