Gárdonyi Géza

2020.04.02. 14:12

Restaurálták az egri író petróleumlámpását

A Magyar Képzőművészeti Egyetem Iparművészeti Restaurátor specializáció, szilikát szakirányán diplomamunkaként valósulhatott meg Gárdonyi Géza petróleumlámpájának restaurálása.

Heol

Gárdonyi Géza író hagyatékát 1922-ben bekövetkezett halála után fiai ápolták. Az író három helyiségből álló egri háza valóságos zarándokhellyé alakult, tömegesen keresték fel ismerősök, érdeklődők – olvasható a Dobó István Vármúzeum honlapján.

1952-ben a Gárdonyi-ház emlékmúzeumként nyitotta meg a kapuit. A magyar irodalomtörténet egyik legteljesebb írói hagyatéka a Gárdonyi-gyűjtemény, egykori lakóháza pedig az egyik legszebben megőrzött írói emlékhely, köszönhetően Gárdonyi családjának, és a Dobó István Vármúzeumnak, amely ma az emlékház gondozója.

2019-ben Sikéné Kovács Melinda, szilikát restaurátor diplomamunkája keretében állította össze az üvegbúra töredékeit. Mint írja: a lámpa-búra 57 darabra tört. A restaurálás célja a petróleumlámpa szerkezeti állapotának visszaállítása, fizikai stabilitásának megerősítése, esztétikai megjelenésének, kiállíthatóságának, valamint sérülésmentes megőrzésének biztosítása volt.

Sikéné Kovács Melinda azt is elmondja, hogy a diplomamunka során megszerzett tapasztalatok, a viszonylag új kiegészítési módszer kísérleteivel a későbbi munkái közben hasznosulhatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!