Sok izgalmas online programmal készült a tiszanánai könyvtár

Virtuális falusétával, online kiállítással is készült a Fekete István Könyvtár és Művelődési Ház a közösségek hete rendezvénysorozatra a múlt héten. A közelmúlt sok változást hozott náluk is.

Szabó Katalin

Szepesi-Trenka Imre, a horgászegyesület vezetője és Lázár Tünde, a könyvtár vezetője

Fotó: Lázár Tünde

– Bár zárt ajtók mögött dolgozunk március közepe óta, mégis szinte élő kapcsolatunk van a faluban lakókkal – hangsúlyozta Lázár Tünde intézményvezető.

A kialakult veszélyhelyzethez gyorsan alkalmazkodtak, áthelyezték a kapcsolattartást az online térbe, magyarázta. Felértékelődött a Facebook, a közösségi portálok szerepe, így ezek segítségével igyekeztek elérni az olvasóikat és a látogatókat. Hamar rájöttek, hogy átmenetileg mindenki virtuális térben éli az életét, így online játékokat hirdettek, és megmozgatták az embereket.

Megemlítette példaként, hogy közös májusfát állítottak, és kérték a falubelieket, hogy csatakozzanak ehhez ők is. Virtuális falusétára is invitálták a helybelieket, s megkérték őket, hogy az önkéntes karantén idején ráérősen átválogatott családi fotók közül küldjék el az esküvői képeiket. Ezekből egy online kiállítás készült. Bemutattak egy helyi gasztronómiai különlegességet, a tekercslevest, s ezt egy kisfilm elkészítésével tették maradandó élménnyé. Galambos Lajosné Erzsébet árulta el a leves elkészítésének fortélyait.

– Az elmúlt hónapokban sikerült megszólítani a közösségért tenni akaró embereket. A civil szervezetek és az intézmények vezetőit, a nyugdíjasokat, az általános és középiskolásokat s a végzős egyetemistát is. Dr. Tóth József polgármestert is megkértük, hogy mondja el tapasztalatait a kialakult helyzetről. Mindenkit kifaggattunk, hogy miként élték meg a bezártságot, hogyan reagáltak rá, és milyen válaszok születtek a közelgő válságra – fogalmazott.

Szepesi-Trenka Imre, a horgászegyesület vezetője és Lázár Tünde, a könyvtár vezetője
Fotó: Lázár Tünde

Hozzátette, bemutatták a Cselekvő értékek, szorgalmasan, mint a méhek című mintaprojektjük kisfilmjét, valamint online babültető játékot is hirdettek. A mesék sem maradhattak ki a megváltozott életükből: hetente kettőt olvastak el, s papírszínház segítségével keltették életre a történetet. Online kézműves foglalkozások videóit is közzétették, tippeket adtak az ajándékok elkészítéséhez.

– Rengeteg ötletünk van a jövőre nézve is, ez az időszak sok mindenre ráébresztett minket. Tanulságos, hogy rendkívül gyorsan át tud kapcsolni az emberi elme a megváltozott világra. Kiderült, képesek vagyunk egyik pillanatról a másikra teljesen más munkarendben is jól teljesíteni – mondta.

– Ebben az időszakban az online világgal bizalmatlanok is megjelentek, rájöttek, hogy nem nagyon van más út a kapcsolattartásra, hiszen mindenki ebben a közegben éli az életét. A jövőben képzéseket szervezünk a nyugdíjasoknak, hogy az okoseszközöket még hatékonyabban használják. Többen ismerik a kütyüket, de még nem tudnak élni az ezek kínálta összes lehetőséggel. Így a legegyszerűbb e-mail-használat, a fényképek csatolása is olyan feladat, amit meg kell tanulniuk – tette hozzá Lázár Tünde.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!