művészet

2020.07.11. 11:30

Egy boldog világba repítenek a kavicsművész meseszép alkotásai

Nem mindennapi kiállítás nyílt a napokban Papp Tímea kavicsművész alkotásaiból a Bartakovics Béla Közösség Házban. A művészt a képek születéséről, az alkotás folyamatáról és jövőbeni terveiről kérdeztük.

Szűcs Tímea

Mint arról korábban beszámoltunk, különleges kiállítás nyílt A kő lelke címmel Papp Tímea kavicsművész alkotásaiból a Bartakovics Béla Közösség Házban. A nem mindennapi kiállítást Papp Tímea párja, Bruti, stand up humorista nyitotta meg, aki a kezdetektől végig kísérte a remekművek születését. A művész több mint három évvel ezelőtt szeretett bele a kavicsok mesés világába és döntötte el, hogy ennek szenteli életét. Alkotásain különböző figurákat jelenít meg, melyek világ szinten egyedülállóak.

- Miért pont kövekkel kezdett el foglalkozni, mi adta az ihletet?

- Nagyon sok művészeti ággal kísérleteztem, a festéstől a különböző kézműves tárgyak készítéséig, de a kőben találtam meg azt a pluszt, amit mindig is kerestem. Úgy tudnám ezt egyszerűen megfogalmazni, mint amikor betérünk egy turkálóba és ott kedvünkre kutakodhatunk, és egyszer csak elénk kerül egy zseniális darab a nagy halomból. Ezt az érzést élem át, amikor egy-egy olyan követ találok, amibe bele látok egy alakot, és egy élethű kavicsképet tudok belőle készíteni.

- Mit szeretne a képeivel közvetíteni, mi a legfőbb mondanivalójuk?

- Minden képemnek van története és mondandója, folyamatosan arra törekszem, hogy egy olyan világot mutassak be, amelyben mindannyiunk szívesen élne. Fontosnak tartom a családi kötődéseket, az állatvédelmet, és azt, hogy a képeimmel egy nyugodt szeretetteljes mesevilágba repítsem el a szemlélődőt.

- Mióta kezdett el kavicsképek készítésével foglalkozni?

- Most áprilisban volt három éve, hogy elkezdtem csak kövekkel foglalkozni, majd hamar elkészült a Papp Tímea – Kő leke oldal, ahol ez idő alatt egy nagyon komoly és aktív 25 ezres követőtáborral sikerült a képeimet megszerettetni.

- Mennyi időt igényel egy-egy kép elkészítése?

- Teljesen változó, van olyan kép, ami két éve készül, de még most sincs kész, mert nem találtam meg hozzá azt a követ, amivel befejezhetném. De előfordul (ha szerencsém van), hogy két-három nap alatt végzek egy alkotással.

- Egyéni rendelésre is készít képeket?

- Igen, rendszeresen megkérnek, hogy készítsek el egy-egy képet, van, hogy megkeresnek különleges kívánságokkal is, ilyenkor mindig azt mondom, hogy, nagyon szívesen teljesítem, de a végső szót úgyis a kő fogja kimondani. Hiszen én sosem alakítom, nem faragom, csiszolom a köveket, csak a természetben megtalált alakjukban használom fel őket, így ha nem találom meg a megfelelő követ, akkor nem tud elkészülni a kép. Ezt természetesen mindig időben jelzem!

- A jövőre nézve milyen tervei vannak?

- Minden vágyam egy olyan kis műhely, galéria, ahol láthatják az emberek, hogy hogyan készülnek a képeim, hogy dolgozom és egy pici kis kert ahol a kőszobraim között megpihenhetnek a látogatók. A jövőre néző terveimet Karinthy Frigyes egy idézetével tudnám igazán kifejezni: „Feltűnés nélkül, titokban szeretnék világhírű lenni.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!