átadó

2020.07.30. 16:48

Faragott szoborral tisztelegnek a magyar kézművesség előtt Egerben

Kiss István fafaragó népi iparművész a Mesterlegény című alkotását leplezték le csütörtökön az egri Kamaraház bejáratánál.

T. B.

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Berán Dániel

Katrics Krisztina, a megyei iparkamara kézműipari alelnöke elmondta, hogy az alkotás a kézzel kezdődik, eljut az elméhez, majd a szívhez. Herman István, korábbi kézműipari alelnök kifejtette, a kamara és a Heves Megyei Népművészeti Egyesület együttműködésével, Aldebrő támogatásával öt éve működik fafaragó alkotótábor, ott készült a szobor.

Katrics Krisztina és Herman István leplezte le az alkotást Fotó: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap

Mint mondta, a középkorban, majd az újkorban a tudásukat, műveltségüket külföldön bővítő, majd hazatérő, mesterré váló legények voltak a kor européerei. A szobor számos szimbólumot tartalmaz, a mesterládát, a vándortarisznyát. Az egyes darabokon lévő gombok a kint töltött évek számát, a hat nap alatt teremtett világot, a napi nyolc órás munkát jelképezik. Hozzátette, az őskortól kezdve az ipari, majd digitális forradalom idején is szükség volt a kézművesek kreativitására, alázatára, tudására.

Dr. Lengyel Gyula plébános áldotta meg a szobrot Fotó: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!