Középkori Kavalkád

2020.07.14. 11:26

Találkozás a történelemmel Nagykökényesen – Fotók

Interaktív historizálás kicsiknek és nagyoknak, kezdőknek és haladóknak, avagy ilyen volt a Középkori Kavalkád Nagykökényesen.

T. O.

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Albert Péter

Amilyen kicsi a falu, annál gazdagabb a múltja. Lakosságszáma a hatszázat még alulról súrolja – volt valaha ennél több is –, ám vélhetően már nem sokáig. Mostanság egyre több a be- és visszatelepülő: a békét, a nyugalmat, a meghittséget és a takarosságot választó család, köztük gyerekek, fiatalok.

Az identitás újra hívószó lett. Van itt muníció bőven: az Árpád-korig visszanyúló gyökerek, a premontrei örökség, a Dessewffyek hagyatéka – csupa érték, amiket vétek lenne sutba dobni. Nem is teszik!

 

Amikor megjelent a kohézió erősítését célzó pályázat, a Besszer Andrásné polgármester asszony által vezetett képviselő-testület rögtön lépett, és nyert is, így immár másodszor rendezhették meg azt a középkori kavalkádot, ami kicsik és nagyok számára jelentett verhetetlen időtöltést az elmúlt hét végén.

Lovagi torna, továbbá ­korabeli viselet­, már-már elfeledett hangszerek, kézművesség, kopja, számszeríj és minden, ami egy interaktív historizáláshoz kell. Aki lemaradt, ne búslakodjon: jövőre már a kúriában randevúzhatnak a történelemmel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!