kultúra

2020.07.11. 07:00

Új szervezet alakult a kulturális örökségek megismertetéséért Hevesen

Új civil szervezet kezdte meg működését Hevesen, NOTITIA Honismereti, Hagyományőrző és Turisztikai Alapítvány néven. Az alapítvány kurátora, Gyimesiné Gömöri Ilona számolt be a tevékenységéről, céljairól.

Szabó Katalin

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Jakab Tibor

Az alapítványt Ország Tibor alapította, aki régóta kíséri figyelemmel a hevesi értékfeltáró kutatásokat, s helyi tapasztalataival eddig is segítette a gyűjtőmunkát. Az alapítvány kurátora Gyimesiné Gömöri Ilona néprajzos muzeológus, a Hevesi Helytörténeti Gyűjtemény tagintézmény-vezetője.

A kurátor a Heol kérdésére elmondta, az alapítvány neve hazánk első nagy honismereti országismertetésére utal. Bél Mátyás, a magyar-szlovák származású történelem- és földrajztudós közel háromszáz éve kezdte el azt a munkát, amely Notitia Hungariae néven öt kötetben taglalja az ország történeti-földrajzi jellemzőit. A Notitia ma is alapvető forrásmunkának számít.

– Régóta dolgozom a történeti-néprajzi kutatás és ismeretterjesztés területén, s a helyi múzeumban ellátott munkakörömön túl más színtereken is – fogalmazott Gyimesiné Gömöri Ilona. – A térségről több könyvem, tanulmányom jelent meg. Kutatói blogot vezetek Hevesi Históriák néven, itt rendszeresen jelennek meg helytörténeti írásaim. A Hevesi Értéktár Bizottság vezetőjeként koordinálom és segítem a helyi nemzeti értékek feltárását. Ez az alapítvány új színteret jelent, ahol a megkezdett alapokat folytatva, ahhoz forrásokat teremtve újabb lehetőség nyílik Dél-Heves értékeinek sokrétű közkinccsé tételére.

Hangsúlyozta, fő céljuk a helyi kulturális örökség kutatása, megismertetése és védelme a városban és a Hevesi Járásban. Ennek elérése érdekében feladatul tűzte ki maga elé a szervezet, hogy helytörténeti, néprajzi és turisztikai könyveket, kiadványokat jelentet meg, ezzel hívja fel a figyelmet a térség értékeire. Segíti, ösztönzi a tudományos kutatásokat, Dél-Heves muzeális gyűjteményeinek tárgyi és szellemi gyarapítását. A honismereti információ bővítése érdekében tanulmányutakat, tematikus táborokat szervez. Segíti az oktatást a tananyag mélységelvű feldolgozásához pedagógiai segédletek készítésével, megjelenésének támogatásával.

– Az alapítvány törekszik a kulturális érzékenység, az értékek kölcsönös tiszteletére és az etnikai tolerancia fejlesztésére a térség múltját és jelenét meghatározó történelmi népek, nemzetiségek, etnikai csoportok kultúrája közös és eltérő műveltségi elemeinek felismertetése révén. A célok között szerepel a turizmus fejlesztése, a helyi sajátosságok turisztikai programkínálatban való megjelenítése – jelentette ki, hozzátéve, bízik abban, hogy a civil szervezet új lendületet hoz a helyi értékfeltárás és népszerűsítés területén, mely a térség gyarapodását szolgálja.

Bármely hazai vagy külföldi természetes és jogi személy tetszése szerinti vagyoni hozzájárulással csatlakozhat az alapítványhoz.

Ajánlóképünk archív felvétel. Fotó: Heves Megyei Hírlap/Jakab Tibor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!