díjátadó

2020.08.24. 18:37

Érdemkeresztet ért a mátrafüredi házaspár missziója

Március 15. és augusztus 20. alkalmából állami kitüntetésekben és kulturális díjakban részesülhettek az arra érdemesek a minap a fővárosi Pesti Vigadóban.

Heol

Fotó: Szűr Annamária

Ritkán adnak át két nemzeti ünnep alkalmából egyszerre díjakat, elismeréseket. Mindkét ünnep a nemzeti önállóságról, függetlenségről szól – hangsúlyozta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Minden magyar nemzeti ünnep azt üzeni, hogy Magyarország önálló közép-európai ország, amely 1100 éve őrzi a maga identitását – idézte az MTI.

Lovász Zsolt és Rétvári Bence a díjátadón Fotó: Szűr Annamária

Rétvári Bence hangsúlyozta, hogy egy nemzetet a kiemelkedő tevékenységek tesznek naggyá, amihez kiváló emberekre van szükség. Véleménye szerint épp ezért elengedhetetlen, hogy ezek az emberek megkapják az elismerést áldozatos munkájukért. – Egy nemzet akkor válhat erőssé, ha sok ilyen példaképük van, mint önök – fogalmazott.

A díjátadón megyénket ketten képviselték. Palóc hagyományőrző munkájukért a Csokonai Vitéz Mihály-díjas népi hímző Lovászné Juhász Rita és Lovász Zsolt, a mátrafüredi Palóc Néprajzi Magángyűjtemény és Babakiállítás tulajdonosai Magyar Arany Érdemkeresztben részesültek.

Lovászné Juhász Rita Fotó: Szűr Annamária

Az ünnepségen a Magyar Bronz, Ezüst és Arany Érdemkereszteket, a Bánffy Miklós-, a Bessenyei György-, a Csokonai Vitéz Mihály-, a Martin György-, a Móra Ferenc-, a Pauler Gyula-, a Sára Sándor-, valamint a Szinnyei József-díjat adták át.

Borítóképünk montázs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!