kultúra

2020.09.26. 07:00

Hevesi kézművesek is bemutatkoznak a mesterségek vidéki ünnepein

Többen is vannak, akik az utóbbi években kezdtek el foglalkozni a népi mesterségekkel.

Tóth Balázs

Vannak, akik bútorokat is készítenének eladásra

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Tóth Balázs

Idén nem a szokásos módon tartják meg a Mesterségek Ünnepét. Az általában augusztus 20-án a budai várban tartott rendezvény idén kisebb szabású volt, viszont vidéken lehetőséget kaptak a bemutatkozásra a kézművesek. Az első programot Mezőkövesden tartották augusztus végén, most hétvégén pedig a szintén borsodi Kisgyőrben és Miskolcon lesz Mesterségek Ünnepe – másként elnevezésű rendezvény. Mezőkövesden egri és Eger környéki kézművesek is bemutatkoztak, de lehetőségük nyílt részt venni az Eger Ünnepén, vagy más környékbeli eseményen is. Ez jó hír volt a kézművesek számára, hiszen a koronavírus-járvány miatt elmaradtak azok az események, ahol megmutathatták volna magukat.

Kézzel készített kerámiák is felbukkannak a standokon Fotó: Tóth Balázs / Heves Megyei Hírlap

Nagy Mária keramikus az utóbbi években kezdett el foglalkozni ezzel a mesterséggel, több technikával is dolgozik, vannak öntött és vannak kézzel készített kerámiák is a standján. Legutóbbi alkotásai közé tartoznak a füzesabonyi kultúra tárgyai alapján mintázott termékei. Műhelyében közösen dolgoznak Gulyás Géza festőművésszel, ő rajzol mintákat a különböző formájú kerámiákra, amelyek hol különleges fantáziafestmények, hol földszínűek, de vannak állatmintások is, utóbbiak például pályázatra készültek. Elmondta, megrendelésre is készülnek kerámiák, de vásárokra is jár, ahol sokan megtekinthetik az alkotásokat, ezáltal ismeretségekre tesz szert. Bár van honlapja is, a tárgyak törékenysége miatt az internetes vásárlás helyett inkább azt javasolja, személyesen vásároljon mindenki, hiszen a tapasztalata az, hogy a vásárlók így találják meg igazán azt a kerámiát, amelyet igazán szeretni fognak.

Vígh Ilona és férje, Mucsonyi Zsolt bogácsiak, ott is van alkotóházuk, de a Heves Megyei Népművészeti Egyesület tagjai, a férj pedig alelnöke is a szervezetnek. Mindketten néhány éve fordultak a kézművesség felé, Mucsonyi Zsolt népi játszóházat vezet és kosarat fon, míg Vígh Ilona jelenleg a bútorfestés fogásait tanulja, ez fogta meg leginkább.

Bútorokat is készítenének eladásra Fotó: Tóth Balázs / Heves Megyei Hírlap

– Most tanulom a motívumkincseket, nem is az a célom, hogy már a közeljövőben eladásra készítsek bútorokat. Annyira tág a kör, annyira sok vidéknek van saját mintakincse, színvilága, hogy életem végéig tanulhatnám. Célszerű lenne egy-kettőben elmélyülni, lehet, hogy ezt is fogom tenni. Jelenleg a békéscsabai Ament Évától tanulom a mesterség fortélyait – mondta az egyébként erdőmérnök Vígh Ilona, akit 2014-ben egy népművészeti táborban ejtett ámulatba a bútorokra festett sok-sok virág. Szereti a természetet, amelyet immár nem csak odakint tud megcsodálni, hanem meg is tudja festeni. Férje, Mucsonyi Zsolt Nádudvaron tanulta ki a szakmát, amely mára hivatása is lett, s nem csak kosarat fon, hanem ő is folyamatosan képzi magát, tanulja a bükkaljai háti elkészítését is.

Vígh Ilona szerint jó dolog, hogy vannak mesterségbemutatók, így lehet átadni a tudást a fiataloknak, akiket a digitális világból kiszabadulva az egyszerűbb játékok is megtalálnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!