kultúra

2020.09.20. 13:12

Rendhagyó irodalomórát tartottak a szerelemről Gyöngyösön

Rendhagyó irodalomórát szervezett a Vachott Sándor Városi Könyvtár középiskolások számára Nyáry Krisztián író részvételével.

Sz. I.

Élvezetesebb az olvasás, ha jobban ismerjük a szerzőt

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Czímer Tamás

A téma a szerző hajdani, első két könyve, az Így szerettek ők című kötetei voltak, amelyeket a magyar irodalom szerelmeskönyveiként is ismerünk.

– Az iskolai könyvklubban már átbeszéltük a könyveket a gyerekekkel, de magyar- és történelemórákon is szóba kerültek, így a legtöbb jelenlévő diák már ismeri a tartalmukat. Komoly érdeklődést látok az arcukon – mondta Csintalan Edina, a Berze Nagy János Gimnázium tanára, aki Nyáry Krisztián beszélgetőtársa volt.

Az író elmondta, hogy kisgyerekkorában, ha meglátott egy utcanévtáblát, rögtön az érdekelte, vajon milyen élete lehetett az illetőnek. Innen ered az életrajzírás szenvedélye. Elképzelte például azt, hogyan lehetne Petőfinek elmagyarázni, hogy mi a trolibusz, vagy egy tejbár. Bevallása szerint ma is szeret eljátszani ilyen gondolatokkal.

– Egy könyvelőnek is lehet izgalmas élete, de az keveseket érdekel. Az írókkal könnyebb a helyzet, mert műveikben, levelezésükben, naplójukban írtak a magánéletükről is – fejtette ki Nyáry Krisztián.

A beszélgetésbe bekapcsolódtak a diákok is. Kiderült, hogy többen egy-egy szerző érdekes életét megismerve kaptak kedvet a műveinek olvasásához.

– Jó lenne, ha kémikusokról is megjelenne hasonló életrajzi mű, hátha megbarátkoznék végre a képletekkel meg a vegyjelekkel – jelentette ki Pintér Lilla tanuló.

– Én annyira humán beállítottságú vagyok, hogy matekból, félek, az sem sokat segítene – fűzte hozzá Árvai Hanna Dóra diák.

Kedvenc írók

A fiúk szívesen barátkoztak volna Kosztolányival, Tersánszkyval, de Molnár Ferenc csalódás számukra, mert azt gondolták, ő maga Nemecsek Ernő. Egy lány szívesen megismerkedett volna Kós Károllyal, viszont többük szerint anyukájuk nem látta volna jó szemmel udvarlóként Adyt vagy Csáth Gézát. Megdöbbentőnek találták, hogy Szabó Lőrinc és Babits egyezkedtek, ki vegye el az imádott nőt. Dicsérték Hatvany Lajost, Nemes Nagy Ágnest és Lengyel Balázst.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!