őszi program

2020.10.10. 21:03

A múltba repítettek a Siroki Várban

Remek őszi programot szerveztek, ragyogó időben.

B. K.

Fotó: Daniel Beran

Nem bánták meg azok a családok, akik hét végi programként a Siroki Várba látogattak szombaton. Az előző évek hagyományaihoz híven immár nyolcadik alkalommal rendezték meg a Vár Napját, amelyen ezúttal a Hungari Dzsebedzsi Kulturális Hagyományőrző és Sportegyesület tagjai kalauzolták a vendégeket egy letűnt kort felidézve.

A Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. által szervezett programon a török időkbe pillanthattak be a látogatók, akik a megismerkedhettek az arab írás alapjaival, a szőnyegekbe szőtt különleges motívumokkal. A gyermekkel érkező családok kézműveskedhettek, játékos ismeretterjesztő foglalkozáson vehettek részt. Megkóstolhatták a serbetet, az igazi török kávét, s megismerkedhettek hazánk egyetlen barlangvárának történetével.

A gyógynövény bemutatón is hasznos ismeretekkel gyarapodhattak az érdeklődők. Megtudhatták, hogy hazánkban négyszáz gyógynövény található. Ezekből mutatták meg a legnépszerűbbeket.

 

A Siroki Vár Napját nem véletlenül októberben ünneplik, hiszen ebben a hónapban foglalták el, majd vették vissza az erődítményt. Az előző években e napon rendeztek már sikeres várfelfutást, s élőképet is formáltak közel háromszáz ember részvételével.

A mostani programokon minden korosztály talált magának kedvére való elfoglaltságot, de azok sem csalódtak, akik egy kellemes, napfényes őszi kirándulásra vágytak. Sokan sétáltak el a Barát és Apáca sziklához és a Török asztalhoz, hogy megcsodálják a gyönyörű őszi panorámát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!