egri színház

2020.10.26. 17:35

Blaskó Balázs vagy Szőcs Artur lehet az egri színház igazgatója

Hétfőn ülésezett az egri közgyűlés városimázs bizottsága, ahol a Gárdonyi Géza Színház igazgatói pályázata is napirendre került. Ezt megelőzően már nyilvánosságra kerültek a város honlapján a csütörtöki közgyűlés előterjesztései. Az ülésen végső döntés születhet arról, ki vezeti tovább a teátrumot.

Szabadi Martina Laura

20200220 Eger fotó: Berán Dániel, BD / Heves Megyei Hírlap Gárdonyi Géza Színház.

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Berán Dániel

Mint ahogy arról már beszámoltunk, a fenntartó, vagyis az önkormányzat küldöttei elégedetlenek voltak az október eleji szakmai bizottsági ülés eredményével, melyet a közgyűlési előterjesztés a következőképp részletez. A szakmai bizottság 6 igen, 2 nem szavazattal Blaskó Balázs pályázatát támogatta azzal az összegző véleménnyel, hogy jelen pandémiás helyzetben a színház működése és fenntarthatósága érdekében támogatják a pályázót.

Azonban a szakmai bizottság ezen túl Szőcs Artur pályázatát tartotta megvalósításra legalkalmasabbnak – derül ki a közgyűlési előterjesztésből – annak ellenére, hogy mindezt az erről való szavazás – 3 igen, 0 nem, 5 tartózkodás – nem igazolta vissza. A Szőcs-pályázat összegző véleménye azonban egyértelműen tartalmazza a támogatási szándékot: művészi értelemben nagyon invenciózus pályázat, melyet a szakmai bizottság kiszámíthatóbb időben támogatásra érdemesnek tart, de a mai pandémiás helyzetben, a biztonság megteremtése érdekében most nem tartja időszerűnek.

A Mirkóczki Ádám polgármester által jegyzett előterjesztés kitér arra is, hogy az előadó-művészeti intézmények vezetői pályáztatása nem hozható semmilyen összefüggésbe a pandémiás helyzettel, ezért egy szakmailag alkalmas pályázatot erre való hivatkozással elutasítani sem nem etikus, sem nem jogkövető.

A városimázs bizottság hétfő délutáni ülésén meglehetősen hosszasan, két órán keresztül tárgyalt a témáról. Juhász Ádám (Fidesz-KDNP képviselő) javasolta, hogy vegyék ki a napirendi pontból a fenti javaslatok közül azt, amely Szőcs Artur személyének megszavazására ad lehetőséget. A képviselő szerint ugyanis ez törvénysértő és jogszabályellenes és veszélyezteti a megállapodást az önkormányzat és az emberi erőforrások minisztere között. Dr. Bánhidy Péter jegyző azonban erre reagálva elmondta, hogy nem sért semmilyen jogszabályt vagy törvényt a javaslat. Mirkóczki Zita, az Egységben a városért képviselője és a szakmai bizottság tagja felhívta a figyelmet arra is, hogy folyamatosan egyeztet a városvezetés a fennálló helyzetről, a megállapodásban foglaltak szerint.

– Számunkra a szakmai szempont, a színház és az egriek érdeke a döntő. Szükség van a fiatalításra és a változásra. Olyanra, aki nyit a szakma felé, hogy több együttműködés szülessen más színházakkal, az egri teátrum hírét öregbítve – mondta a képviselő asszony.

– A városimázs bizottság azonban nem egy szakmai ülés, nem vagyunk jogosultak arra, hogy egy már megszületett szakmai döntést felülbíráljunk – hangsúlyozta Kovács Cs. Tamás a Fidesz-KDNP képviselője.

A Fidesz-KDNP képviselői és Pápai Ákos (Mi Hazánk Mozgalom) hangot adtak aggályaiknak, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben, nem volna ésszerű egy fiatal, kevesebbet tapasztalt vezetőre bízni a színházat. Jelezték, hogy sehol nem szerepel az indoklásban konkrétan az, hogy Szőcs Artúr pályázata jobb. Kérték továbbá, hogy az előterjesztéshez csatolják a pályázati anyagát. Mirkóczki Zita erre válaszul elmondta, hogy a fiatal színész-rendező anyaga tartalmazza a legtöbb gazdasági működésre vonatkozó tervet a beérkezettek közül. Ám egyetértett azzal, hogy a pályázatát célszerű lenne elérhetővé tenni a közgyűlési anyagok között is.

A bizottság meghallgatta a két pályázót is. Blaskó Balázs, jelenlegi igazgató elmondta, hogy gyakorlatilag megduplázta a bérletek számát, mióta a teátrum élén áll. Továbbá beszélt arról, hogy sikerrel kezelték a járványhelyzetet, mely komoly átszervezéseket igényelt előadások, és gazdasági tervek tekintetében. Szőcs Arturt hosszasan kérdezték a jelenlévők. Elmondta, hogy szerinte a színház a város kulturális életének központja kell, hogy legyen. Fontos a visszacsatolás a szakmától és a nézőktől is.

– Egy színházon belül, gyakorlatilag több színházra van szükség. ez alatt a műfaji sokszínűséget értem. Azért, hogy ne legyen olyan ember aki nem találja meg a korosztályának, érdeklődésének megfelelő darabot – mondta. Kérdéseikre kifejtette, hogy a járvány kezelésében most Miskolcon – jelenlegi színházában – aktívan részt vesz. Megválasztása esetén természetesen az egri teátrum lenne az elsődleges és hivatalos tevékenysége. Egerbe vagy az agglomerációba költözne annak érdekében, hogy külföldi és országos tapasztalatait itt kamatoztassa.

A bizottság végül az előterjesztés minden javaslatát megszavazta. A közgyűlés csütörtökön tehát vagy elfogadja majd a szakmai bizottság javaslatát, vagy az indoklás szerint művészileg kiemeltebb pályázat benyújtójának enged utat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!