kultúra

2021.02.19. 13:22

Idén is biztos, hogy Egerben lesz a Kaláka Fesztivál

Gryllus Dániel nem látja annak a lehetőségét, hogy ismét Miskolcon rendezzék meg a népszerű fesztivált.

HEOL

Kapolcs, 2020. október 2. A megosztott Kossuth-díjjal idén másodszor kitüntetett Kaláka együttes tagjai, Gryllus Dániel, Radványi Balázs, Gryllus Vilmos és Becze Gábor előadóművészek (b-j) Kapolcson, a Kaláka udvarban 2020. október 2-án. MTI/Cseke Csilla

Forrás: MTI

Fotó: Cseke Csilla

Mint arról a boon.hu beszámolt, utoljára 2011-ben tartottak Kaláka Fesztivált Miskolcon. A következő évtől Egerben folytatódott Közép-Európa legrégebbi folkzenei fesztiválja. Azóta rendszeresen előkerülő téma a helyi közbeszédben a visszatérés reménye – nem véletlenül nehéz elengedni, hiszen Miskolc számára fontos volt a Diósgyőri várban született, 1980 óta a városhoz nőtt program. Hogy mennyire, annak nem csak a koncerteken adta tanújelét a helyi közösség – a szervezésért, az itteni kulturális életben való közreműködésért járó elismerését Pro Urbe díjjal fejezte ki Miskolc – ezt 2004-ben kapta meg a Kaláka együttes.

Hogy elhagyják a várost, azt már 2011-ben sejteni lehetett. Az Észak-Magyarország is felvetette a fesztivál hagyományos helyszíneként ismert Diósgyőri vár kezdődő felújításának híre kapcsán, sikerülhet-e a rekonstrukcióval egy időben megtartania Miskolcnak a fesztivált. Az ismertté vált tervek szerint Nagy Lajos korabeli formájában áll vissza az épület. Az átépítés után – a kialakításra kerülő szűk terek miatt valószínűsíthető volt, hogy a vár nem lesz alkalmas a Kaláka Fesztivál megrendezésére.

És nem sikerült új helyszínt találni: sajtóhírek szerint a városi vezetés a zenekarral közösen kereste egy ideig a vár bezárása után a fesztivál szempontjából szóba jöhető miskolci helyszíneket, de ilyet végül nem találtak, ezért arról értesítette az akkori polgármestert, Kriza Ákost a zenekar vezetője, Gryllus Dániel, hogy a rendezvényt Egerbe költöztetik.

–Az ilyen jellegű események hangulatához, lelkiségéhez a vár illik, emellett az átmeneti miskolci megoldások csak az elkedvetlenítő hiányérzetet adták – fogalmazott.

A boon.hu cikkéből kiderül, hogy biztosra mondható, ebben az évben nem Miskolcon lesz a folytatás: a Kaláka weboldalán található nyilvános bejegyzése szerint június 24-e és 27-e között az egri Érsekkertbe várják a közönséget.

– Nagyon nehéz döntés elé állított akkor az élet, mondhatom így: diósgyőriként – édesapám diósgyőri, a nagyapám a hengerde igazgatója volt, a dédapám főmérnök. Közel állt a szívünkhöz a fesztivál akkor és ott, de a vár beépítésével megszűnt a folytatás lehetősége. Nem akartunk teljesen elszakadni a régiótól, ezért választottuk Eger ajánlatát. Ott sem elsőre találtuk meg a megfelelő helyszínt. Most úgy néz ki, az Érsekkert az, amit a közönség is úgy ír le: „olyan diósgyőri hangulatú„ – mondta a boon.hu-nak Gryllus Dániel.

Kezdőképünkön a Kaláka együttes tagjai Fotó: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!