borászat

2021.03.17. 16:49

Íme a Mátra különleges pincészete, amelyről nem is gondolnád, hogy Magyarországon található

A Roadstre.hu összeállításában Heves megye egyik különleges, a Mátrai borvidéken fekvő pincészete is helyet foglalt.

Heol

Különleges hangulatú a Mátrai borvidék pincészete

Forrás: beküldött

Ha a hazai pincészetekre gondol az ember, elsőként talán a Szépasszonyvölgyben található autentikus pincesorok jelennek meg lelki szemeik előtt – hívja fel a figyelmet a Roadstre.hu összeállításában, amely három olyan pincészetet mutat be, amelyről nem gondolnánk, hogy Magyarországon található. Mint írják: már hazánkban is megindult a Nyugat-Európában korábban elkezdődött forradalom, amely a kortárs dizájn egyeduralmáról szól. A modern vonalvezetés, az acélszerkezetek, a letisztult, természetközeli építőanyagok és a nagy üvegfelületek dominanciája éppúgy jelen van Franciaországban, mint a Mátránál.

Különleges hangulatú a Mátrai borvidék pincészete Fotó: beküldött

Éppen ezért a portál által felvonultatott pincészetek közül az egyik az a Mátrai borvidék szívében található birtok, amelynek modern épületegyüttese a bizonyíték arra, hogy Gyöngyöstarjánban a Kovács és Lánya pincészet segítségével újjászületik és minden eddiginél magasabb szintre emelkedik a borkultúra.

A kortárs dizájn jellemzi a pincészetet Fotó: beküldött

Mint írják: a lankás dombok lábánál elterülő, mintegy százhektáros szőlőbirtok egyszerre testesíti meg a fiatalos lendületet és a generációk közötti tiszteleten alapuló tradíciókat.

Kovács Zita, a Mátrai Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke a Heol.hu érdeklődésére elárulta, időközben új arculatuk lett, Sol Montis Borászat néven viszik tovább a pincészet örökségét. „Ahol a nap és a hegy összeér” – ezzel a jelmondattal hirdeti magát a Mátrai borvidék, s mint megtudtuk, ebből született meg a borászat új neve, amely Nap Hegyet jelent.

Letisztult vonalvezetés jellemzi a teraszt is Fotó: beküldött

– A borászathoz jelenleg egy 100 hektáros terület kapcsolódik, így 2018. októberében elkezdtük az új borászati üzem építését – kezdte Kovács Zita. – A munkálatok 2019. decemberében fejeződtek be, de véglegesen 2020. nyarán költöztünk át és vettük birtokba ezt a csodálatos, új épületet. A teljesen zöldmezős beruházás során egy modern, elegáns, letisztult épület született. A két részből álló építmény a borászati funkció mellett egy vendéglátó és rendezvény színtérrel is kiegészült. Fontos cél volt, hogy aki hozzánk látogat betekintést nyerjen a borkészítés folyamatába, így az erjesztő helységbe és a palackozóba is be tudnak tekinteni a hatalmas üveg felületeken keresztül a vendégek. Borkóstoló, borbolt és egy bor terasz is helyet kapott, amely tavaszi és nyári időszakban a hétvégéken is várta az ide látogató turistákat, bor kedvelő közönséget.

Kovács Zita hozzátette: bíznak benne, hogy hamarosan újra élettel telik meg ez a tér és még többet tudnak vendégeiknek átadni ennek a csodás borvidéknek az ízeiből.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában