hagyományőrzés

2021.04.05. 14:21

Külföldön is sztár lett Gyula bácsi, a markazi tojáspatkoló

Gyöngyöstől 14 kilométerre, Markazon él László Gyula, aki egy XIX. századi magyar hagyományt, a tojáspatkolást igyekszik életben tartani.

HEOL

Gyula bácsi munka közben Fotó: Reuters

A BorsOnline számolt be húsvéthétfőn arról, hogy az eredetileg műszerész végzettségű László Gyula első tojását 50 évesen patkolta, hat évvel ezelőtt pedig saját múzeumát is megnyitotta Markazon. Műveiről még az egyik legnagyobb európai hírügynökség, a Reuters is közölt riportot.

A mestert, aki több száz tojást is megpatkol egy évben, a Reutersnek azt mondta: – Nekem ez a függőségem, nem valami kábítószer, és ez bizony gyógyíthatatlan – fogalmazott.

Gyula bácsi munka közben Fotó: Reuters

A BorsOnline cikkéből az is kiderült, hogy a tojáspatkolás gyakorlata meglehetősen szerteágazó lett az évtizedek során. Ennek értelmében egyesek szegekkel, mások dróttal rögzítik a felhelyezni kívánt elemeket: László Gyula például több mint húsz éven át tökéletesítette az általa kifejlesztett módszert.

Fotó: Reuters

– Régi fényképeken láttam, hogyan is dolgoztak a tojásokon a kovácsok. Mivel csak az egyik oldalára helyeztek patkót, a másik felén megjelenő pőre drótok nem mutattak valami szépen – tette hozzá Gyula bácsi, aki ezért a tojások túlfelére is rakott egyet. A tapasztalt mester úgy véli, mindehhez nem kell más, csak kitartás és kézügyesség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!